5 brzih i zlata vrijednih savjeta Warrena Buffeta

Legendarni američki investitor Warren Buffett zaradi u prosjeku oko 37 miliona dolara mjesečno, pokazuje istraživanje Wealth-X-a, odnosno 1,54 miliona dolara na dan. U minuti, Buffet zaradi nevjerojatnih 25.694 dolara! Kako to obično biva, savjeti ovakvih ljudi su toliko jednostavni i ‘smiješni’ da nije čudo što ih se većina i ne pridržava.

O zaradi

Nikada nemojte ovisiti samo o jednom izvoru prihoda. Obavezno investirajte u drugi izvor. Komentar: Prosječan čovjek ovisi o jednom izvoru prihoda i ne pomišlja na drugi sve dok se ne pojavi osjećaj nelagode i nezadovoljstva. Upravo je najbolje vrijeme za novo investiranje onda kada je ‘najslađe’ s lovom.

O trošenju

Ako kupujete stvari koje vam nisu potrebne, brzo ćete morati prodavati stvari koje vam jesu potrebne. Komentar: Ovo je tako tačno! Nije da nije uredu kupovati neke stvarčice tu i tamo, samo za zabavu. Zabava je OK. Ali obično kada pustimo da želje prespavaju, iste sutradan i izlape.

O uštedi

Ne štedite od onoga što ostane kada potrošite, nego trošite od onoga što je ostalo nakon uštede. Komentar: Warren je poznat po štednji. Međutim, u daljem njegovom obrazlaganju često ćete pod pojmom uštete naći ustvari savjet da novac pretvorite u konkretnu vrijednost, nekretnine npr.

O preuzimanju rizika

Nikada ne testirajte dubinu rijeke sa obadvije noge. Komentar: U prevodu, ne srljajte kao idiot! U biznisu je poželjno srljati, tj. testirati dubinu rijeke ali jednom nogom.

O investiranju

Ne stavljajte sva jaja u jednu košaru. Komentar: Ovdje se nema ništa dodati. Ako je investiranje vaš pravac, onda neka vam ovo bude osnovno pravilo!

Poduzetnik.ba

Trenutno nema komentara.

Komentirajte sadržaj?