Autoput Beograd-Sarajevo: Srbija potpisala okvirni sporazum sa firmom Tasyap

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije Tasyap o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsjednikom kompanije Tasyap Emrulahom Turanlijem, izjavila da je današnji dan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.
– Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cijena samo sa srpske strane 1,5 mlrd EUR – rekla je Mihajlović.
Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 mil EUR, a dionica je duga 22,5 km, navela je potpredsjednica Vlade Srbije, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest mjeseci.

Sljedeći ugovor čije se potpisivanje očekuje odnosi se na dvije rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Kako je precizirala, prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 mil EUR, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procijenjene vrijednosti 210 mil EUR i dužine 17,5 kilometara.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je izjavio da je bez ikakve sumnje ovo važan dan i događaj za odnose Srbije i Turske, ali i važan događaj sa stanovnišva ekonomske trilaterale između Srbije, BiH i Turske.

– Ovaj mehanizam trilaterale dobija ovim sporazmom puni smisao, jer niko nije vjerovao u ideju izgradnje autoputa kada je prvi put lansirana – kazao je Ljajić.

Mihajlović se prije potpisivanja sporazuma sastala sa ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismirom Juskom.

Potpisivanju Okvirnog sporazuma je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamjenik predsjednika Opštine Tutin Adnan Šehović, kao i predstavnici kompanije Tasyap, izvijestio je Tanjug.