“BH Telecom” će “posao stoljeća” dati kineskoj kompaniji Huawei?

Najveći telekom operater u Bosni i Hercegovini „BH Telecom“ dodijelio je posao uvođenja 4G mreže kineskom konzorciju „Huawei“, piše Nezavisni istraživački centar NICK.

Jedan od najvećih ugovora koje “BH Telecom” potpisuje u historiji bit će vrijedan više od 55 miliona maraka, a potpisivanje ugovora se očekuje, kako saznajemo, uskoro.

Posao uvođenja LTE pristupne mreže nove generacije dodijeljen je kineskom konzorciju dvije kompanije Huawei Technologies d.o.o. Banja Luka i Huawei International Co. i to nakon pregovaračkog postupka sa više pozvanih ponuđača. Sjedište ovog kineskog giganta za regiju je u Beogradu, a riječ je o najbrže rastućoj telekomunikacijskoj kompaniji na svijetu.

„Huawei“ se natječe sa svjetskim gigantima „Apple“ ili „Samsung“…

Tender za uvođenje LTE pristupne mreže je pozvao nekoliko uglednih svjetskih kompanija među kojima su osim Huawei bile i „Ericsson Nikola Tesla“, ZTE te “Nokia”, no nakon provedene procedure ponuda kineskog konzorcija je prihvaćena, a sve žalbe su odbijene.

Međutim, kako otkriva Nezavisni istraživački centar NICK, ovih dana je Općinskom sudu u Sarajevu upućen zahtjev za određivanje privremene mjere osiguranja i spriječavanja potpisivanja ugovora i to od strane grupe ponuđača „Ericsson Nikola Tesla“ koji smatraju da je tokom procesa izbora ponude prekršen zakon. Uputili su visinu odštetnog zahtjeva za nevjerovatnih 56.546.122 KM!
U tužbi koja je dostavljena sudu u Sarajevu oni potvrđuju da se radi o najvećem ugovoru koji BH Telecom potpisuje u historiji te ističu da su oštećeni detaljno opisujući, navodne greške u proceduri.

„Ericson Nikola Tesla“ u tužbi navodi da je „BH Telecom“ najavio da će prihvatiti ponudu sa najnižom cijenom koja bude zadovoljavala uvjete tendera, međutim, kako tvrde, tokom postupka su mijenjali tendersku dokumentaciju te kriterije odredivši da će prihvatiti „ekonomski najprihvatljiviju ponudu“.

Optužuju upravu bh. kompanije da je nezakonito vodila postupak „jednostrano i samovoljno“ mijenjajući ključne kriterije. Uputili su i prigovori i žalbu tokom postupka, ali su oni odbijeni.

Kako saznajemo, uprava „BH Telecoma“ je upoznata sa tužbom i pozvana da iznese odgovor na zahtjev za određivanje privremene mjere. Izvori iz ove kompanije potvrđuju da bi svaka odgoda potpisivanja ovog ugovora mogla negativno utjecati na poslovanje te dodatno unazaditi napore da se uvede 4G mreža koju već imaju gotovo sve mreže u Evropi.