“BiH i Ukrajina jedine u Evropi bez 4G mreže koja je uslov za IT razvoj”

Bosna i Hercegovina i Ukrajina jedine su evropske države koje nemaju 4G mrežu iako je ona uslov za brži razvoj informacionih tehnologija, ističe član Uprave kompanije HT Eronet Tomislav Ruk.

Ruk je govorio na konferenciji ”Microsoft NetWork 8” koja je počela u srijedu u Neumu.

– Tržište IT-a u BiH je u razvoju, prilike su velike pogotovo u malim i srednjim preduzećima koja će u narednom periodu sve više koristiti ove tehnologije – istakao je Ruk, prenosi Fena.

Svemu tome su, naglašava, određena infrastrukturna rješenja uslov koji se mora napraviti.

– Ta 4G mreža se mora brže provesti, a osim toga neophodno je što više edukacije – naveo je Ruk.

Siguran je da digitalna rješenja mogu pomoći kompanijama da se kvalitetnije bave svojim poslom, te da trebaju tražiti pomoć stručnjaka da bi im olakšali njihovo poslovanje.

– Ja sam u svakom slučaju optimist – naveo je Ruk.

Ključne poruke ovogodišnjeg nastupa HT Eroneta na Microsoft NetWork konferenciji su: potpuna digitalna transformacija i modernizacija te inovacije u okviru ICT ponude s naglaskom na ICT marketplace.

Najveća poslovno-tehnološka konferencija u BiH ”Microsoft NetWork 8” okupila je, po riječima organizatora, više od 1.000 učesnika, pod sloganom ”Make IT cloud” .

Direktor Microsofta BiH Omar Krivošija novinarima je ranije kazao da je ove godine premašen prošlogodišnji broj od 900 učesnika, te da će učesnici i ove godine imati priliku slušati o cyber sigurnosti i digitalnoj transformaciji, s time da će fokus biti na inovativnim rješenjima.

Učesnici trodnevne konferencije slušaju predavanja u vezi s modernim poslovnim okruženjem, digitalnim transformacijama, aplikacijama i infrastrukturi, podacima i vještačkoj inteligenciji, odnosno edukacijskim rješenjima.