BiH zadržala pozitivan kreditni rejting

Bosna i Hercegovina je zadržala dobar kreditni rejting B/B sa stabilnom perspektivom, saopćila je međunarodna agencija Standard&Poor, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Uprkos, intenziviranim političkim kretanjima uoči oktobarskih izbora, S&P nije snizio kreditni rejting, iako upozoravaju da bi kampanja mogla utjecati negativno na priliv stranih investicija i na dosadašnji dobar ekonomski rast.

– BiH je zadržala kreditni rejting, između ostalog iz zbog odmrzavanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Imamo stabilan ekonomski rast, uz povećane prihode od poreza, te relativno malu zaduženost. BiH ima stabilnu fiskalnu poziciju i zadržati će trenutno stanje, čak i ako budu niži priliv izvana – saopćeno je, saznaje NICK.

Unatoč tome, S&P upozorava da bi rejting mogao biti ugrožen „politikom podjela“ koja često dovodi do blokada funkcioniranja vlast, kao i zbog male monetarne fleksibilnosti i niskih plaća.

– Stabilna perspektiva je naša prognoza, jer smatramo da će solidan rast ekonomske aktivnosti bit vjerovatno usporen zbog kamapanje, odnosno prekida strukturalnih reformi i nižeg dotoka stranih investicija, što će na koncu smanjiti u ovom periodu potencijal za rast – istakli su.

Kako je zaključeno, ako se politička situacija dodatno pogorša i zaustavi provođenje reformi, rejting može biti ugrožen.

– Političke tenzije rastu. Vjerovatno je ova 2018. godina izgubljena za velike reforme. Ali, treba reći da se rejting može i poboljšati ako se nastavi priliv investicija i novca izvana. Unatoč, nepredvidljivoj politici, očekujemo nastavak ekonomskog rasta, koji generira domaća potrošnja i pozitivne ekonomske okolnosti, te veliki javni projekti – zaključeno je.

S&P je konstatirao da se očekuje mišljenje EU o odgovorima na upitnik koji je BiH predala, ali da se kratkoročno ne očekuju veliki pomaci u tom pogledu.