Cijene dionica u padu: Wall Street pod pritiskom trgovinskih napetosti SAD-a i Kine

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer su ponovno izbile zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, dok je podršku tržištu pružila odluka Feda da kamate ostaju nepromijenjene.

Dow Jones oslabio je 174 boda ili 0,72 posto, na 23.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 posto, na 2.635 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 7.100 bodova.

Kao što se očekivalo, čelnici američke središnje banke ostavili su nakon dvodnevne sjednice kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 1,50 do 1,75 posto i poručili da gospodarstvo raste umjereno, dok se inflacija približava ciljanoj razini od 2 posto.

Premda se očekuje da će u lipnju Fed povećati kamate, drugi put od početka godine, jučerašnje poruke pružile su podršku tržištu.

Ulagače je ohrabrio i nastavak niza boljih nego što se očekivalo poslovnih izvješća kompanija, zbog čega su među najvećim dobitnicama bile dionice tehnološkog diva Applea i kartičarske kuće Mastercard.

Doduše, bilo je i podbačaja u poslovnim rezultatima, zbog čega su se pod pritiskom, među ostalim, našle dionice tehnološke tvrtke Snap i biotehnološke Gilead Sciences.

Ulagače je, pak, najviše zabrinula vijest da predsjednik SAD-a Donald Trump razmatra donošenje uredbe kojom bi se određenim kineskim kompanijama zabranila prodaja telekomunikacijske opreme u SAD-u.

Trgovinski odnosi između te dvije zemlje ionako su već napeti jer Trump prijeti uvođenjem carina na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti do 150 milijardi dolara, dok Peking najavljuje protumjere.

Te napetosti već tjednima pritišću tržište, a u četvrtak i petak američka delegacija razgovarat će u Pekingu o tim pitanjima s glavnim kineskim dužnosnicima.

„Teško je za očekivati da će ulagači biti skloni rizičnijim investicijama idućih nekoliko tjedana dok traju rasprave i pregovori između Washingtona i Pekinga”, kaže Matthew Miskin, strateg u tvrtki John Hancock Investments.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.543 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,51 posto, na 12.802 boda, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.529 bodova.