Crno na bijelo: Prosvjetari plaćaju ogromne sudske troškove, Sivro i Šatorović ih ostavili na cjedilu!

Grupa od 110 prosvjetara iz Hadžića, Pazarića i Tračina koji pripadaju sindikalnim podružnicama JU “OŠ 6. mart” Hadžići, OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin i OŠ “9. maj” u Pazariću već nekoliko godina su na ivici očaja nakon što su u borbi za ostvarenje svojih prava, umjesto zarađenog novca, počeli dobivati rješenja za plaćanje ogromnih naknada za vođenje parničnih postupaka, pa čak i na udaru pljenidbe do polovice mjesečnih plaća, saznaje Poduzetnik.ba.


Izostala podrška

Prema jednom rješenju kojeg je Poduzetnik.ba imao priliku vidjeti, uposlenik JU OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin se obavezuje na plaćanje naknada u iznosu od 2.527 KM, sa zateznim kamatama. U međuvremenu JU OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin je naređeno da zaplijeni dio plate svome uposleniku, a radniku da isti iznose ne smije naplatiti ili potrošiti. Na ovakvu odluku nije imao pravo žalbe.

To je samo jedan u nizu slučajeva zadnjih godina. Naime, ova grupa prosvjetara je ranije, kao i većina zaposlenika budžetskih korisnika u KS, ušla u pravnu borbu za ostvarivanje svojih neisplaćenih novčanih potraživanja od Vlade KS, kao poslodavca, a u vidu jubilarnih naknada, razlika u isplati toplog obroka, regresa itd. Većina budžetskih korisnika je ostvarila svoja prava u vidu pozitivnih sudskih rješenja za zaposlenike u iznosima od 4.000 do 30.000 KM!

bty

Međutim, zaposlenici osnovnog obrazovanja su ostali “kratkih rukava”, pa umjesto svojih prava već duže vrijeme dobivaju rješenja Suda, ali i jednog sarajevskog advokata. Tako su obavezni plaćati troškove koji dosežu do čak 6.000 KM.

No, ono što prosvjetare posebno boli jeste izdaja predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudina Sivre i Selvedina Šatorovića, čelnika Federalnog sindikata obrazovanja, potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH. Tvrde da od Sindikata nisu dobili nikakvu, moralnu, materijalnu niti pravnu pomoć!? Iako je to je jedan od osnovnih zadataka sindikalista, a koju su bili dužni osigurati i po Statutu SSOOiOFBoH – KO SSPPiO.

Informacije koje su dostavili svim sindikalnim podružnicama u KS i medijma otvara zato pitanje rada sindikalnih čelnika, prije svega Sivre i njegovog mentora Šatorovića, inače kandidata za budućeg čelnika SSS BiH.

Prosvjetari već godina postavljaju pitanja Sivri zbog čega uposlenici u osnovnim školama nisu blagovremen informirani da Vlada KS ne priznaje Federalni kolektivni ugovora za oblast osnovnog obrazovanja, iako je KOSSOiO podružnica Federalne sindikalne organizacije osnovnog obrazovanja. Također, zanima ih način sklapanja, po njima, štetnih ugovora sa pojedinim advokatima, kakvu ulogu s tim imaju direktori škola i sindikat, te zbog čega se iz ionako skromnih prosvjetarskih plaća, pa i penzija, izvlače golema sredstva…

Prosvjetari tvrde da su u prethodnom periodu pokušali organizirati sastanak predstavnika zaposlenika u osnovnom obrazovanju na području Hadžića sa sindikalistom Sivrom. Međutim, Sivro kolege u ima kojih nastupa u javnosti nije htio “u potpunosti ni saslušati”! Zato se nameće pitanje da li je Sindikat, zapravo, produžena ruka vlasti. Sudeći po sredstvima koja su prethodnih godina ubirali iz budžeta, odgovor je jasan.

“A kao odgovor smo dobili tvrdnju da se to njega ne tiče, da je to naša privatna stvar i da on nema ništa s time, kao i da je SSOOiOFBiH – KOSSSOOiO KS njegova privatna organizacija”, tvrde prosvjetari.

Posebno je indikativno saznanje da su sindikalisti nagovarali prosvjetare na tužbe protiv Vlade KS, a sada “peru ruke” od njih i ogromnih sudskih troškova koji su pristigli na naplatu, što dovoljno ilustrativno govori o tome koliko su im radnici bitni.

Za koga radi Sindikat?

Zbog svega traže Hitnu skupštinu SSOOiOFBiH – KOSSOOiO KS kako bi razriješili otvorena pitanja i sa Sivrom, ali zaposlenicima drugih podružnica. Žele iznijeti sve relevantne informacije i dokumente vezane za njihov slučaj.

“Ukoliko se ne odazovete našoj molbi (zahtjevu) za organiziranje skupštine u kritičnoj situaciji u kojoj smo se našli, dio zaposlenika predlaže da ozbiljno razmislimo o budućem članstvu u SSOOiO KS”, upozoreno je.

Potkraj januara ove godine Sivro je ponovo potpisao novi Kolektivni ugovor i Vlada KS, ali problemi proistekli iz starog koji je, prema tvrdnjama prosvjetara, bio veoma štetan uposlenike, su ostali. Međutim, prvi sindikalista nema vremena da se njime bavi.

Premijer Vlade KS Elmedin Konaković kazao je nedavno da će novim Kolektivnim ugovorom spriječiti i tužbe, jer je Vlada do sada platila 20 miliona KM po tužbama, a ima još toliko zbog kršenja prava iz radnog odnosa. No, ogromne naknade za sudske troškove obespravljenih uposlenika osnovnog obrazovanja platit će radnici osnovnog obrazovanja. Na zadovoljstvo vlasti, uz blagoslov Sindkata.