Dok FDS otpušta radnike, Tužilaštvo KS vrši provjeru privatizacije

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine 2016. godine predala je krivičnu prijavu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, njegovog zamjenika i ujedno ministra rada i socijalne politike Veska Drljače te protiv direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drage Vrbića.

Razlog za to su, kako su naveli, “nezakonitosti i netransparentnost u privatizaciji 39,9 posto državnog vlasništva u Fabrici duhana Sarajevo”.

Prema obrazloženju u prijavi, premijer i ministar su utjecali na donošenje odluke Vlade FBiH o načinu, odnosno metodu privatizacije Fabrike duhana.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su agenciji Patria potvrdili da vrše provjere u vezi ove prijave.

– Predmet je u radu – kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Najava otpuštanja 218 radnika Fabrike duhana Sarajevo ponovo je aktivirala priču u vezi privatizacije ove firme, koju je provela Vlada Fadila Novalića.

British American Tobacco (BAT) kupio je u septembru 2016. godine, preko austrijske firme CID Adriatic Investments GmbH (CID) 39,9 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) koje su pripadale Vladi Federacije. Udio Vlade FBiH je plaćen 42,7 miliona KM. CID je ostao vlasnik dionica i postepeno povećavao svoj udio do 78,7 posto, koliko danas ima.

BAT nikad nije preuzeo dionice ali je, kako je saopšteno u januaru 2017., postigao dogovor s CID-om o preuzimanju duhanskog dijela poslovanja FDS-a. BAT je tada najavio da će preuzeti sve duhanske brendove i maloprodajno poslovanje (Tobacco Press).

CID je ”kompanija” osnovana u Beču u maju 2016. godine, i u trenutku preuzimanja dionica FDS imali su samo dvoje zaposlenih, što je dodatno bacilo sumnju na transparentnost prodaje FDS-a i otvorilo sumnju da je riječ o nepoštenom poslu.

Direktor CID-a je Walther Alexander. Njegovo ime se pojavljuje u 38 firmi, registrovane u Beču, a većina je na istoj adresi. O njemu se govorilo i u austrijskom Parlamentu, a mediji su ga dovodili u vezu i sa velikom aferom u Italiji, također u vezi sa sumnjivih transkcijama.

Halil Čengić, predsjednik udruženja „Dividenda“ također je isticao da su dionice FDS-a prodate po izuzetno niskoj cijeni.

– To je izuzetno niska cijena za sve ono što kupac dobija. A, posebna priča je taj Fond CID. Ko stoji iza toga? Ja mislim da su to oni koji već imaju po 10 posto dionica – rekao je Čengić.

Čini se kako se crne sumnje za FDS ostvaraju.

Ono što se u ovom trenutku zna, osnovana je nova kompanija koja se također zove FDS, i na koju će biti preneseno poslovanje Fabrike duhana Sarajevo. Razlika je u tome što je nova kompanija društvo ograničene odgovornosti, a stara dioničko društvo.