Hoće li Strabag podići tužbu |Potpisivanje ugovora za Pelješki most za 15-ak dana

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da je odbijanje žalbi na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkoga mosta pozitivna vijest i korak naprijed te najavio da se za 15-ak dana očekuje potpisivanje ugovora o gradnji mosta, koja bi trebala trajati oko tri godine.

– Ova odluka je pozitivna vijest. Njome smo definitivno korak naprijed prema gradnji Pelješkog mosta, jer je svladana posljednja prepreka nakon koje se može potpisati ugovor o gradnji, što će se dogoditi za otprilike 15 dana – kazao je Butković.

Rekao je da je odluka potvrdila da je natječaj za gradnju mosta bio zakonit i transparentan te da spajanje hrvatskih teritorija Pelješkim mostom neće biti dovedeno u pitanje.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija te turskog IC Ictas Isaat Sanayi uložene na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Hrvatske ceste su u januaru ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Istovremeno, Poslovni.hr istražuje hoće li Strabag podići upravnu tužbu i žaliti se EK?

Odluka o odabiru najpovoljnije ponude kineskog konzorcija predvođenog China Road nad Bridge Corporation (CRBC) je za 60-ak miliona eura ‘zaronila’, ali je bila iznad procijenjene vrijednosti, navodi portal.

Prepreke za potpisivanje ugovora o gradnji s kineskim predstavnicima sad su otklonjene, i fokus se seli na nekoliko pitanja. Uz termin za potpisivanje ugovora važno je i pitanje početka gradnje, a zbog rokova za izvođenje (2 godine) i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uvjeren je da se neće otezati.

S Kinezima će se, po njemu, ugovor potpisati kroz otprilike dvije sedmice, a s time se slažu i poznavatelji prilika. Ostaje pitanje hoće li Strabag i talijansko-turski poslovni konzorcij iskoristiti mogućnost podizanja upravne tužbe u roku 30 dana pred Visokim upravnim sudom, koja ne zadržava izvršenje DKOM-ovog osim u slučaju privremene mjere što je Matešić i pojasnio.

No, po nekima, s druge strane, još ostaje za vidjeti hoće li biti potencirane reakcije na eventualno pitanje dampinga o kojem se naša Komisija nije očitovala jer to nije u njezinoj nadležnosti, nego postupak utvrđivanja dampinških cijena provodi Europska komisija.