Hrvatska uvozi na hiljade radnika iz BiH: Nude bolje plaće

Nedavno istraživanje u Hrvatskoj je pokazalo da će do ljeta nedostajati i 100.000 radnika koje trebaju, barem sezonski, poslodavci.

Ministarstvo rada na čelu s Markom Pavićem (HDZ), i Vlada zato su se odlučili na potez kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj, prenosi 24sata.hr.

Posebnim međudržavnim sporazumima omogućit će dolazak hiljadama novih radnika, prvenstveno iz BiH, a zatim i iz Ukrajine.

Neslužbeno su potvrdili u ministarstvu da će ministar Pavić u ponedjeljak otputovati u Ukrajinu i s ukrajinskim kolegom potpisati memorandum o saradnji, što je prvi korak prema sporazumu kojim će se definirati koliko će radnika i kad Hrvatska uvesti iz te zemlje.

Osim toga, dogovaraju konačna stajališta za pregovore o uvozu dodatnih radnika iz Bosne i Hercegovine.

Ti novi radnici ne spadaju u već odobrenu kvotu o zapošljavanju 31.000 stranaca za ovu godinu. Oni su dodatna radna snaga. Sagovornici iz ministarstva objašnjavaju novinarima da su se morali odlučiti na taj potez, ali će prvo pokušati angažirati domaću radnu snagu.

Među svim domaćim nezaposlenima provedena je anketa i njih 24.000 iskazalo je želju da radi u turističkoj sezoni, pa će ih sad spajati s poslodavcima.

”Te zemlje su i kulturološki slične i imamo dobre odnose, a u Hrvatskoj mogu dobiti bolje plaće nego u svojoj zemlji”, objašnjava sagovornik iz Ministarstva rada.