Kako razbiti kalup i postati nezavisan i kreativan mislilac

Da bi došli do zaista kreativnih proizvoda i jedinstvene ideje, veliki poslovni lideri moraju biti nezavisni mislioci. Naši mozgovi su povezani tako da recikliraju ideje koje smo već čuli od drugih, ali možete naučiti razmišljati samostalno ili doći do nove ideje, sa nekoliko jednostavnih psiholoških savjeta i alata.

Počnimo sa jednostavnom vježbom: Uzmite prazan list papira i životinju sa druge planete (zamišljenu životinju). Ako ste poput većine ljudi, onda ono što ste nacrtali izgleda nekako otkačeno, ali ipak malo poznato. To je vjerojatno nešto simetrično, a vjerojatno ima neke kombinacije ruku, nogu, ušiju, oči, nosa … Drugim riječima, izgledaće kao neka iskrivljena verzija životinje na Zemlji.

“Sve što misliš je pod utjecajem godina iskustva i kulturnog odgoja”, kaže Art Markman , kognitivni psiholog na Univerzitetu Texas u Austinu i autor knjige ‘Smart Thinking’. ‘Vaša prirodna tendencija je da se povuče poznato rješenje iz vlastite memorije.”

Nezavisno razmišljanje zahtijeva od vas da razbijete taj kalup. Pokušajte ove tri strategije pomoću kojih ćete zatražiti od vašeg mozga da misli više samostalno i mnogo kreativnije:

Postavite dosta ograničenja na problem

Paradoksalno, otvoreni problemi su neprijatelj samostalnog razmišljanja. “Ako nemate ograničenja, prva stvar koju ćete smisliti su najpristupačnije uspomene”, kaže Markman. “Misao će biti jako slična onoj koji su drugi smislili prije vas.”

Umjesto toga, postavite sebi ograničenja. Odmah iskuljučite one elemente rješenja koji su očekivani i prirodni. Na primjer, možete li napraviti banku koja nema blagajnika? Možeš li napisati knjigu koja nema početak? Ograničenje bi vas trebalo prisiliti da razmotrite nepoznat scenarij, a trebali biste probati mnogo od njih kako dolazite do mogućih i vjerovatnih rješenja.

Kombinujte ideje koje izgledaju nespojivo

Kada pokušavate riješiti problem, vaša memorija će povući rješenja, kombinacije ideja ili koncepte koji izgledaju kao logičan par, često zbog toga što su drugi već koristili takve spojeve. Da bi mislili drugačije, razmotrite ideje i koncepte koji izgledaju nelogično zajedno.

Na primjer, napravili ste dating web stranicu koja funkcioniše kao Wikipedia? Ili pronašli ste način za otvaranje konzervi koristeći samo avion dijelove?  “Pokušajte da uglavite, na prvu nelogične i nespojive stvari zajedno i pogledajte koliko daleko ćete otići.” kaže Markman. Mnoge od tih ideja će propasti ali one koje ostanu su apsolutno unikatne.

Sagledajte stvari iz ptičje perspektive

Kada pokušavate riješiti problem, pogledajte širu sliku stvari kako biste sagledali varijable koje drugi nisu predvidjeli. “Razmišljanje o široj slici odvodi vas od komforne zone i načina o razmišljanju problema.” kaže Markman. Zapitajte se, šta je svrha rješavanje ovog problema? Šta će se desiti ako ga uspijem otkloniti. I kako mogu naći rješenje koje će mi obezbijediti takav ishod?

Poduzetnik.ba/Entrepreneur.com

Trenutno nema komentara.

Komentirajte sadržaj?