Kako izaći iz ekonomske krize?

Piše: Prof. dr. Sadik Bahtić

Bez povećanja investiranja i smanjenja javne potrošnje Bosna i Hercegovina ne može izaći iz krize. Također, nužne su i neophodne ekonomske reforme, smanjivanje administarcije i usklađivanje javne potrošnje s realnim mogućnostima.

Ekonomija i politika

Možemo trošiti samo onoliko koliko zaradimo, a povećanje plata mora da prati produktivnost.

Ekonomske reforme su na kraći rok bolne, ali zato na duži rok daju pozitivne rezultate i one nam jedino mogu donijeti svijetlu budućnost i bolji život za sve građane. Stoga ekonomske reforme treba da budu prioritet u radu svih vlada. Ekonomija treba da bude osnovni činilac u reintegraciji države Bosne i Hercegovine. Ekonomiju moramo odvojiti od politike, jer nam samo ekonomija može obezbjediti bolji život i prosperitet.

Bez investiranja ne možemo izaći iz krize. Na primjer, SAD, Velika Britanija i Japan svjetske ekonomske sile najviše su zadužene, ali su ekonomski moćne države. Japan je svjetska ekonomska sila koja ima 180 posto zaduženja u odnosu na GDP.

Međutim, SAD, Velika Britanija i Japan zadužuju se i ulažu pametno u razvoj, infrastrukturu, proizvodnju u ono što stvara novu vrijednost za razliku od Bosne i Hercegovine čija zaduživanja idu pretežno u potrošnju. Ne treba biti puno pametan kako potaknuti ekonomiju i izaći iz krize, treba samo primjeniti pozitivna iskustva sa Zapada.

Zaduživanje – da ili ne?

Sredstava ima i u Bosni i Hercegovini, kao i kod međunarodnih finansijskih institucija. Da, treba se zadužiti, ali i ta sredstva uložiti u infrastrukturu i razvoj i naše resurse staviti u funkciju razvoja.

Posebno trebamo uložiti u infrastrukturu i energetiku, jer sada u svijetu globalno prijeti nestašica energije i energetskih resursa, to trebamo pokrenuti a prije toga trebamo uraditi strategiju razvoja u energetskom sektoru. BiH na osnovu svojih potencijala u energetici može pokrenuti velike investicije i zapošljavanja jer sad od svojih ukupnih hidropotencijala koristimo samo 40 posto.

Mi u Bosni i Hercegovini imamo perspektivu i šansu za razvoj, jer smo mala država sa bogatim prirodnim i energetskim resursima. Trebaju nam evropske integracije, ekonomska, pravna i politička stabilnost, povoljan poslovni ambijent, a moramo više ulagati u nauku i obrazovanje i boriti se protiv kriminala i korupcije.

Također, moramo privredi, poljoprivredi, i turizmu dati poticaje i olakšice, a posebno trebamo subvencionirati izvozno-orjentirana preduzeća kako bi smanjili trgovinski deficit. Neophodne su nam i ustavne reforme, da stvorimo funkcionalniju, jeftiniju i efikasniju državu.

Naša šansa

Šansa nam je da dovršimo proces privatizacije, treba dovršti proces prodaje javnih preduzeća kao dio ili cjelina i taj novac treba uložiti u investicije a ne u potrošnju. Novac od privatizacije jednom se dobiva i zato ga treba pametno uložiti u razvoj. Izgradnja cesta i koridora Vc je najbolji način za ulaganje novca od privatizacije i zaduživanja jer to nam povećava ekonomski rast i zapošljavnje. Bosna i Hercegovina ima sve preduvjete da na bazi svojih resursa postanemo ekonomski jaka država, nadasve zemlja ugodnog življenja i uspješnog poslovanja.
Sve je do nas, ja mislim da više nema vremena i da se hitno mora krenuti u reforme i zaustaviti ovaj negativni trend u ekonomiji.