Kako su Bajramović i Šatorović od radničke postali vladajuća klasa: Milioni, luksuz, putovanja i astronomske plaće…

Sredinom februara najavljen je izbor novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, – institucije koja bi trebala biti temelj socio-ekonomskih odnosa u društvu i predvodnik borbe za teško narušena prava radnika.

No, proces izbora novog rukovodstva, kao i višegodišnje djelovanje aktuelnog čelništva Sindikata na čelu sa Ismetom Bajramovićem i Selvedinom Šatorovićem kompromitirano je dubokim podjelama, nizom skandala, netransparentnim djelovanjem, sumnjom na finansijske malverzacije, kolaboracijom sa vlastima, pritiscima i općom nebrigom za radnike.

To svjedoči niz do sada neobjavljenih dokumenata, javnih izvještaja, službenih zabilješki, dopisa, izjava i svjedočenja do kojih je portal poduzetnik.ba došao iz insajderskih izvora u sindikalnoj zajednici.

Vrijedni insajderi

Obimnu dokumentaciju su vrijedni sindikalni radnici, ogorčeni zbog toga što je pomenuti dvojac kompromitirao borbu za prava radnika, prikupljali duže vrijeme i o njoj obavještavali nadležne insitucije.
Ona uveliko otkriva razloge zbog kojih su Bajramović i Šatorović već mjesecima u žestokoj političkoj i medijskoj kampanji za zadržavanje kontrole nad Sindikatom pri čemu su radili protivno interesima radnika, članstva pa i drugih ugroženih populacija u državi,

„Šatorović je jedan od dva kandidata za novog predsjednika. On već smatra da je to završena stvar i da će on naslijediti Bajramovića na čelu Sindikata. Zauzvrat, Bajramović će dobiti mjesto savjetnika, a vlast i interesne grupe novu marionetu za daljnje obespravljivanje radnika“, rekao nam je dobro upućeni izvor iz predsjedništva SSS BiH.

Međutim, javnosti i radnici u BiH, tvrde insajderi iz Sindikata, jako malo znaju o tome kako su Bajramović i Šatorović ovladali jednom od najvažnijih društvenih poluga, a potom je koristili za sticanje lične koristi i povlađivanje vlastima.

Javnost, radnici i članstvo nikada nije obavješteno niti je imalo uvid u finansijske tokove Sindikata, plaće čelnika, zapošljavanja, transfere privatnim licima, troškove reprezentacije, putovanja…

Sindikalni aristokrati

Prema saznanjima portala poduzetnik.ba, a na osnovu izjava i materijala koje su prikupili sindikalisti, Bajramović i Šatorović godišnje direktno upravljaju budžetom većim od milion maraka, a tokom svog mandata su „preko ruku prenijeli“ i do nekoliko miliona maraka.
Mjesečna primanja Bajramović i Šatorović kriju kao zmija noge, ali saznajemo da ona prevazilaze tri hiljade maraka, što je višestruko više od prosječne plaće radnika.

Dovoljno je samo pogledati fotografiju koju je Šatorović objavio na svom profilu na društvenoj mreži Facebook da bude jasno kako luksuz nije stran čelnicima Sindikata, ali su im strani obespravljeni radnici, štrajkovi, borbe za veće plaće i bolja prava radnika – poručuju naši sagovornici.

Kako saznajemo, sindikalni čelnici svojevrsni „sindikani aristokrati“, dobijaju direktno novac od vlasti. Primjerice, za svaku sjednicu Ekonomsko socijalnog vijeća od Vlade FBiH inkasiraju 500 KM!
(Nastavit će se)