Ko je poduzetnik?

Da li smo mi svi zapravo poduzetnici ili su poduzetnici samo “pravi poduzetnici” ma šta god to bilo. Znam jednu stvar, a to je da se ta definicija mijenjala od vremena naših roditelja pa do ovog momenta. Jedna stvar se sigurno nije mijenjala a to je da ta osoba vjeruje u ono što radi, da to voli i da preuzima rizik za uspijeh ili pad. A pad ili uspijeh su uvijek tako blizu.

U principu, poduzetnik, se kao takav rađa. Jednostavno se ne uklapa u forme i norme koje su postavljene, stvari vidi na svoj način. Poduzetnik vidi mogućnost, pokreće posao, upravlja poslom i pravi dobit. Stvar kao da je jednostavna i čini se da bi to baš svako mogao ali to nije baš tako. Poduzetnik vidi mogućnost koju drugi često ne vide ili ne vjeruju da se može uraditi. Kod nas u BiH često se može čuti da radije vidimo stvari koje ne rade, stvari koje nisu uspjele, nego da se fokusiramo na potencijal i mogućnosti koje su pred nama.

Poduzetnik zasigurno ne bira put, put bira njega, davno trasiran za sve poduzetnike. Poduzetnik za mene nema samo poslovno značenje i ne mjeri se sa prometom, profitom i uspjehom. To je način i shvatanje života, to je nauka za sebe, bez presudne veze sa ekonomijom, brojkama i grafovima…

Na pitanje ko je poduzetnik, teško je dati pravi odgovor. Poduzetnik je i nana koja plete pa proda, i dijete koje je uspjelo da preko pik.ba proda neke stvari koje su roditelji mislili baciti, majka koja od kuće zamisli, napravi i oduševi… granice su uistinu samo u našim glavama.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Trenutno nema komentara.

Komentirajte sadržaj?