Kurić: Bajramović i Šatorović su doveli sindikalni pokret do propasti!

Aktuelno rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH na čelu sa Ismetom Bajramovićem i Selvedinom Šatorovićem je ugrozilo skoro sve granske sindikate i dovelo do propasti sindikalnog pokreta, izjavio je za portal Poduzetnik.ba, Redžo Kurić, kandidat za predsjednika SSS BiH. Kurića je predložio njegov Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH i jedina je alternativa Šatoroviću koji se već vidi kao novi „bajramović“.
– Kandidaturu sam prihvatio zato što sam kroz rad u sindikatu prepoznao da sadašnje rukovodstvo SSS BiH nije kvalitetno odradilo svoj posao kao garant radničkih prava. Stabilni sistemi imaju jake i obostrano uvažavane partner, vlast, poslodavci i Sindikati. U našem slučaju Sindikat nema snagu koju zaslužuje, jer smo bili prepušteni sami sebi, usitnjeni i razjedinjeni – kaže Kurić.

Ističe da je ponašanje rukovodstva saveza Bajramovića i Šatorovića koje se „odrodilo od članstava stvaralo je mnoge probleme na terenskom radu i dovelo kontinuiranog odliva članstva pod isprikom „ Šta mi imamo od sindikata“ .

– I istina neisplaćene plaće, neplaćeni doprinosi, napušteni radnici u privatiziranim firmama, nepovezan radni staž. Njihovu bijedu i jad iskorištava kako politika pred izbore raznim obećanjima, a sad vidimo i potencijalni kandidat za predsjednika saveza. Ono što nisu znali ili htjeli uraditi kad je trebalo pokušavaju ispraviti manipulacijama radničkom klasom. Kako se može desiti da radniku nije isplaćena, ne jedna, već 13 plaća a da sindikat ne djeluje. Za ovakvo stanje radnika odgovorno je velikim dijelom i sadašnje rukovodstvo sindikata na čelu sa Bajramovićem – navodi Kurić.

On će se Šatoroviću suprotstaviti na predstojećem sindikalnom kongresu. No, mnogo je pitanja o regularnosti samih izbora, obzirom da je Šatorović već „rezervisao“ svoje mjesto u kabinetu predsjednika Sindikata.

– U toku su predizborne ranje i kao kandidat još nisam upoznat sa kongresnim materijalom , a i u samom startu je bilo grešaka. Moj program rada nije poslan u izvoznoj verziji. Moj pravni tim vodi računa o zakonitosti tako da ćemo na vrijeme reagovati .

Poduzetnik.ba: Šta mislite o svom protivkandidatu Selvedinu Šatoroviću?

Šatorovića znam samo iz medijskih nastupa. Znam da je bio predsjednik jednog granskog sindikata koji je često šetao u dva razreda – danas član saveza sutra ne – kao i da ovaj sindikat tolerira jednu obrazovnu diskriminaciju „DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM“.
Znam da je podpredsjednikSSS BiH koji se često slika u predsjedničkom kabinetu, što mi govori da se već vidi predsjednikom. Ali utakmica traje dok sudac ne označi kraj.

Poduzetnik.ba: Zašto ste se kandidirali u ovakvim uvjetima?

Moj rad – u SSŠPDP BIH kao član sindikata, sindikalni povjerenik, glavni sindikalni povjerenik, predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, član pregovaračkog tima za zaključivanje kolektivnih ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti šumarstva, član pregovaračkog tima za zaključivanje kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti preradi drveta -prepoznale su moje kolege te su me predložili za predsjednika SSS BiH.