Kvalitet za sve: EU će zabraniti proizvode različitog kvaliteta

Evropski parlament, sa većinom od 464 glasova “za”, izglasao je izvještaj o različitom kvalitetu proizvoda za istočna i zapadna tržišta.

To znači da je Evropska unija prepoznala da veliki svjetski brendovi proizvode iste proizvode različitog kvaliteta, bolje za zapadnoevropske zemlje, a gore za istočnoevropska tržišta uključujući i Balkan.

Sada slijedi promjena direktive o nepoštenoj praksi, kao i stvaranju odvojenog evropskog tijela koje će se baviti regulacijom i tržišnom kontrolom.

“Shvatili smo da nema propisa koji regulišu kvalitet, nismo mogli kazniti prozivođače koji prodaju u jednoj zemlji kvalitetan deterdžent, a u drugoj zemlji drugačiji. Isto važi i za mlijeko, kozmetiku i hranu. Najveću buku upravo je proizvela hrana”, kazala je za 24.mk Marianne Loncar, iz organizacije za potrošače.

Veliki brendovi smanjuju kvalitet proizvoda kako bi bili privlačni cijenama, čime uništavaju domaću proizvodnju.
Iskustva nekih zemalja pokazala je da paste za zube, deterdženti, čokolada, šamponi, pa čak i kondomi, uređaji i kozmetika su daleko inferiorniji u odnosu na proizvode na Zapadu.

Hrvatska poslanica Biljana Borzan najzaslužujnija je za ovaj uspjeh u zemljama Balkana. Pokrenula je istraživanja u Hrvatskoj koja su pokazala da iste zemlje dobijaju različite kvalitete za isti proizvod.

“Ovo je bila nepravda za građane. S pravom se smatramo kupcima druge klase”, rekla je Borzan pred Evropskim parlamentom.
Sa novim direktivama će biti kažnjeni proizvođači koji budu prodavali iste proizvode različitog kvaliteta.