Najimućniji Saudijac izgubio više od pola bogatstva

Bogatstvo najimućnijeg čovjeka Saudijske Arabije princa Alwaleed bin Talal Al Sauda istopilo se za 58 procenata i sada iznosi 15,2 milijarde dolara, objavio je danas Bloomberg.

To je najniži nivo otkako se on 2012. godine našao na Bloombergovoj listi milijardera a osipanje bogatstva koje je 2014. godine iznosilo čak 36,1 milijarde dolara tako se nastavlja.

Najveći dio njegovog bogatstva predstavlja njegov udio od 95 posto u vlasništvu Kingdom Holdinga a njegova vrijednost od 2014. godine pala je za 70 procenata.

Kakao navodi Bloomberg, dionice firme pale su za više od 20 procenata nakon što je princ u novembru prošle godine uhapšen i otada se nikada nisu “potpuno oporavile”.

Talal, redovan na listi najbogatijih Arapa, drugi je najveći dioničar Twittera, ima udio u Appleu, Murdochovom News Corpu., Citigroupu te hotelskim lancima Four Seasons, Fairmont i Movenpick. Investirao je i u kompanije koje nude usluge zajedničkog prevoza Lyft i Careem, konkurente Ubera u Americi i na Bliskom Istoku a u avgustu je za 250 miliona dolara postao i vlasnik 2,3 posto dionica Snapchata.

Princ Alwaleed bin Talal jedan je od najistaknutijih osoba među 200 prinčeva, ministara i biznismena uhapšenih prošle godine u okviru aktivnosti antikorupcijskog odbora kojim predsjedava saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

U pritvoru je proveo dva mjeseca a odbacio je bilo kakvu umiješanost u koruptivne radnje.