Parodi: Trendovi u bh. ekonomiji dosta dobri, fiskalni suficit prvi put od obnove

Makroekonomski trendovi u bosanskohercegovačkoj ekononomiji su dosta dobri, a zemlja prvi put od obnove ima fiskalni suficit, izjavio je Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Govoreći na regionalnoj konferenciji “Novi regulatorni okvir u bankarstvu – stabilnost finansijskog sektora, kreditni rejting i ekonomski razvoj BiH” 2. oktobra u Sarajevu, Parodi je naglasio da Bosna i Hercegovina doživljava takozvani ciklični oporavak.

– Rast je dobar 3-3,5 posto. Tržište rada se sužava, nezaposlenost značajno pada već posljednje tri godine. Stvari idu u dobrom pravcu. Vlada je uvela mudre fiskalne politike što je rezultiralo fiskalnim suficitom prvi put od obnove zemlje. Takođe, dug je dosta opao. Kada sam došao u Bosnu i Hercegovinu dug je bio 46 posto BDP-a, a sada je oko 38 posto, naveo je Parodi.

Dodao je da je “puno pobjeda ostvareno na reformama” – novi zakon o radu, reforma penzionog sistema, novi zakoni o porezu na dobit, unapređenje porezenih uprava, novi okvir za stečaj u Federaciji BiH i, što je najvažnije u posljednje tri godine, modernizacija bankarskog sektora.

– Donesena četiri zakona na nivou entiteta su ključna za budućnost bankarskog sektora i ekonomije u cjelini. U tom smislu pristup supervizora bit će usklađen sa Evropskom unijom, napomenuo je Parodi.

Međutim, iako stvari idu u dobrom smjeru, upozorio je da postoje strukturalna ograničenja za oporavak.
-Daljnji napredak ovisi o unapređenju poslovne klime što ovoj zemlji i dalje ostaje veliki izazov. Da budem diplomata “nije dobro kako bi trebalo biti”.I još nešto, fragmentiran okvir u Bosni i Hercegovini je skup i obeshrabruje investicije, istakao je, između ostalog, Parodi.