PayPal smatra smrt kupca kršenjem pravila i naplaćuje 3.600 eura!?

Kompanija PayPal je kupca koji je umro od raka obavijestila da je smrću prekršio njihova pravila i da će zbog toga uslijediti tužba, izvijestio je BBC.

PayPal, popularni sistem za online plaćanja, koji zamjenjuje plaćanje kreditnom karticom, obaviješten je o smrti kupca Lindsay Durdle, ali je svjedno poslao obavijest da njena smrt krši njihova pravila.

Howard Durdle, suprug preminule Lindsay Durdle, je online sistemu plaćanja dostavio kopije potvrde smrti, supruginu oporuku i lične karte. Uprkos tome je preminula kasnije dobila na mail pismo u kojem je navedeno da preduzeću PayPal duguje 3.200 funti (oko 3.600 eura). Napisali su još da su primili obavještenje o njenoj smrti, zbog čega su prekršena pravila za korišćenje platnog sistema sa kojim se korisnik složio prilikom kreiranja profila.

Nakon događaja, kompanija se izvinila zbog incidenta i opisala djelovanje kao “neosjetljivo”.
Pokrenuli su istragu kako bi odredili kako je poruka poslata.
Durdle je izjavio za BBC da mu je jedan od zaposlenih u PayPalu rekao da za događaj postoje tri moguća scenarija, a to su: da je grešku uzrokovao kompjuterski bug, da je riječ o lošem predlošku poruke ili da je u pitanju ljudska greška. Oni su se obavezali da će slučaj ispitati.