Prevent sprema tužbu protiv VW-a vrijednu dvije milijarde eura

Nakon što je spor zbog otkazanih ugovora eskalirao, Prevent priprema tužbu protiv Volkwagena vrijednu milijarde, izvijestio je “Süddeutsche Zeitung” u izdanju za ponedjeljak, izvještava Indikator.ba.

Glasnogovornik Preventa potvrdio je njemačkom listu da će tužba biti podnesena čim bude kompletirana.

Ljudi iz industrije govore da je riječ o šteti koja se procjenjuje na dvije milijarde eura, ali tačna visina još nije određena, kazao je glasnogovornik Preventa.

“Jedno je jasno, tužba će biti izražena u milijardama”, dodao je glasnovogornik.

Dodatno bit će podnesena kaznena prijava za “prevaru”, jer VW nikad nije namjeravao ispoštovati ugovor sa Preventovim kompanijama.
U VW-u su, međutim, stava da ne postoji “prevara”.

“Obavijestili smo Prevent grupu od početka kako smatramo da je sporazum kompenzacijski. Stoga, ne postoji obmanjujuća prevara”, kažu u VW-u.

Spor između Preventa i VW eskalirao je nakon što je Volkswagen (VW) krajem marta bez prethodne najave otkazao ugovore s Preventovim firmama kćerkama ES Automobilguss GmbH u Schönheideu, Car Trim GmbH u Plauenu, te Foamtec u Stendalu, a prema najnovijim informacijama krajem prošle sedmice djelomično je zaustavljena proizvodnja u Halberg Guss livnici u Leipzigu i Saarbrückenu koju je Prevent nedavno preuzeo.