Profit “BH Telecoma” pao za više od 30 posto u prošloj godini!

Državna kompanija „BH Telecom“ prošle je godine ostvarila je profit od 63 miliona KM, što je za više od 30 posto manje nego 2016. godini, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK, na osnovu izvještaja koji je uoči održavanja skupštine dioničara objavljen na zvaničnoj internet stranici.

Prošle sedmice je odgođeno održavanje sjednice Skupštine na kojoj su trebali biti imenovani i novi članovi Nadzornog odbora saznaje NICK. Nova je zakazana iza majskih praznika.

No, izvještaj o poslovanju „BH Telecoma“ potvrđuje da je profit pao za čak 31,6 posto sa 92,22 miliona koliko je profit bio 2016. godine. Time je nastavljen negativan trend poslovanja najvećeg telekom operatera u BiH. Prihodi i kapital su, također u padu, ali za 4,7 posto, odnosno 0,8 posto.

Uprava državne kompanije je tokom protekle godine više puta upozoravala da na pad prihoda utječe nelojalna konkurencija te značajne tehnološke promjene. Broj uposlenih je u prošloj godini smanjen za nekoliko desetina, ali to nije utjecalo na rashode koji su i dalje visoki, pa je profit značajno pao