Prva vjetroelektrana u BiH počela s radom u Tomislavgradu

Prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini počela je danas s radom kod Tomislavgrada, javlja Anadolija.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto je, nakon presijecanja vrpce, rekla kako je vjetroelektrana Mesihovina iznimno značajan projekt, koji pokazuje da je BiH spremna za ubrzani razvoj gospodarstva.

Napomenula je da je ovaj projekt višeznačan jer će, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu, značiti poboljšanje uvjeta rada, osiguranje novih radnih mjesta, posao za mnoge manje tvrtke kao i niz drugih prednosti za društvenu zajednicu.

“Važnost stranih investicija za svaku zemlju, a posebno za zemlje u razvoju su od neprocjenjivog značaja. Upravo ovakav jedan projekt, financiran dobrim djelom stranim kapitalom, stavlja BiH na investitorsku mapu. Ovakvim projektom u svijet šaljemo pozitivnu poruku i pokazujemo da smo svi spremni za ubrzani razvoj gospodarstva”, poručila je Krišto.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja s ponosom ističe da je vjetroelektrana Mesihovina jedna od najvećih vjetroelektrana u jugoistočnoj Europi čija je gradnja započela 2006. godine.

“Današnje puštanje vjetroelektrane Mesihovina u pogon je potvrda naše dobre razvojne strategije koja se ogleda u investiranju u različite proizvodne objekte, posebice nove proizvodne kapacitete kojima je zajamčena budućnost na tržištu električne energije”, kazao je Gilja osvrnuvši se na dosadašnje projekte i ulaganje u kvalitetnu električnu energiju.