Sakib Kopić: Čelnici SSS BiH su politički igrači, imaju primanja i po 3.500 KM!

Čelnik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić, koji je svoju opredijeljenost u borbi za prava radnika dokazuje već godinama, i to na ulici, zbog čega je čak šest puta hapšen, u intervjuu za Poduzetnik.ba otvoreno govori o sindikalnom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

Također, osvrće se na, prema njegovom mišljenju, krajnje spornu ulogu predsjednika Saveza samostalnog sindikata (SSS) BiH Ismeta Bajramovića i Selvedina Šatorovića, koji se, prema pisanju medija, sprema preuzeti dužnost prvog sindikaliste, te iznosi svoje mišljenje o tome šta je potrebno da bi se popravila prava radnika.

Zbog njih s radnici robovi

“Ovaj postojeći sindikat na čelu sa Ismetom Bajraovićem, oni su izdali radničku klasu! Oni s izdali radnički pokret! Oni su dozvolili da radnici danas budu klasični robovi. Jer, danas imate radnike koji rade sa 400 KM zahvaljujući upravo njima. Oni su dozvolili da bude usvojen onaj Zakon o radu, kada su,navodno, organiziovali proteste koji su bili samo farsa“, započinje razgovor Kopić.

Želi da može pogledati svakog građanina u oči, i zato vrlo jasno iznosi činjenice.

Dodaje tako da je Bajramović bio i ostao politički igrač.

“Znao je, recimo, da će taj Zakon o radu biti usvojen. Zašto nije predvidio proteste i za naredni dan, pa bi to imalo efekta?! Zahvaljujući tom Zakonu o radu, danas su radnici robovi. Sama činjenica da su taj zakon objeručke prihvatili poslodavci, vam govori sve. Ako su poslodavci prihvatili, bježite od tog zakona… Oni mogu da otpuste radnika kad hoće, šutnuti ga kad hoće, kad im se prohtije. Ne samo taj zakon”, navodi sagovornik portala Poduzetnik.ba

Kopić kaže da će uskoro izbori u Savezu samostalnih sindikata i da se na sceni mogu primijetiti određeni indikativni potezi.

Oni su privatizirani sindikat. Evo, sad će izbori u sindikatu. Vjerujte, siguran sam 100 posto, sljedeći predsjednik Sindkata će biti Selevedin Šatorovć, a da savjetnik će mu biti Ismet Bajramović. Samo se obrće, sjaši Kurta da uzjaše Murta, po onoj narednoj. Ismet Bajramović, Selvedin Šatorović, Bajro Melez, Katica Kata Iveljić i drugi, oni su privatizirali taj sindikat. On je njihovo privatno vlasništvo, oni rade šta hoće. Ko je lud da plaća članarinu sindikatu koji nije za četiri godine organizovao skoro pa ni jedne proteste, ako izuzmemo spomenute proteste 2015. godine kod Zakona o radu”, dodaje Kopić.

Oni su, govori Kopić, krivi i za donošenje Zakona o stečaju, za podršku
postojećem Zakonu o stečaju koji je, po sindikalisti iz Tuzle, neustavan.

“Oni su podržali i Zakon o PIO, pa im je sad došlo iz guzice u glavu… “, dodaje on.

Plata od 3.500 KM

Nadalje, Kopić kaže da sve to nije čudo jer su čelnici Saveza samostalnog sindikata konformisti i nije im loše.

“Bajramović je zaposlio sve svoje članove uže porodice, od supruge pa nadalje. On je njih uhljebio. On sam ima 3.500 maraka plaću! O čemu onda govorimo?! A mi se borimo protiv visokih primanja premijera, ministara, skupštinama… On se navodno bori, a ima 3.500 KM primanja, pa o čemu mi pričao!? Ne samo Bajramović, već i Šatorović i ostali. Svi su tu negdje s primanjima. I onda se čudimo što iz UKC Tuzla odlaze ljekari koji maju 1.700 KM plaću. Normalno da će otići u Njemačku da radi za 10.000 eura”, smatra Kopić.

sakib

 

 

Govoreći o izborima na čelu Sindikata, Kopić predlaže da se predsjednik SSS bira iz baze, ako hoće da je izbor legitiman i legalan.

Mora se krenuti iz baze, da se izbori vrše u firmama, po sistemu jedan čovjek, jedan glas. Koliko imaš glasova, hajmo izbore… Da vidimo ko će istinski zastupati interese radničke klase, a ne ovako kao što imamo gdje se samo retorički bore za radnike, a ustvari se bore za svoju poziciju“, predlaže Kopić dodajući da će podržati borce koji protestvuju.

Kopić otvoreno optužuje Bajramovića i čelnike SSS za “politička razigravanja”.

Bajramovića dobro poznajem. On je svojevremeno poturio stolicu Nemrinu Nikšiću, bivšem premijeru FBiH, imamo fotografije ovdje u sindikatu. On se povija kako vjetar puše. Ko je pobijedio na ovim izborima, on se priklonio njemu. Sljedeće izbore ko pobjedi, priklonit će se Šatorović i kompanija”, govori Kopić, izražavajući žaljenje da se ljudi poput Bajramovića i Šatorovića po Evropi predstavljaju kao jedini legalni i legitimni predstavnici bh radnika, što je “van svake pameti”.

“Možete slobodno napisati, oni su politički igrači! Stojim iza svega što sam rekao, stojim iz svakog svog slova i riječ”, odlučan je bio Kopić.

Ko se bori za radničku klasu

Kako se vodi sindikalan borba, dodaje čelnik Sindikata solidarnosti, potvrđuje činjenica da su godinama proganjani od raznih vlasti. posebno u tuzlanskom kantonu.

“Sindikat solidarnosti će napraviti izložbu plavih koverti. Da vidite koliko smo dobili plavih koverti od sudova i tužilaštva, kolika je cijena ove naše borbe. Mi nijednom članu nismo naplatili članarinu. Imamo velike rezultate, ali se ne želimo promovirati. Mi smo jedini sindikat koji se bori za radničku klasu. Bajamovć i Šatrovoić nikada nisu hapšeni, a mi smo uhapšeni posljednji put u avgustu prošle godine. Imali smo šest hapšenja, kolega Enes Tanović i ja. Jednom u Sarajevu smo hapšeni 2010. godine i taj postupak je trajao tri godine”, zaključuje Kopić.

Narod nas podržava

“Narod nas masovno podrža, govori samo nastavite… Gledaju nas kako se mučimo. Govorimo im: “Pa, dođite, izađite s nama, dajte podršku. Ne mogu samo ja izvesti revoluciju ovdje. A bez revolucije ovdje nema pomaka na bolje. Bez dizanja svih progresivnih snaga. Narod je izluđen”, poručio je.