Selimović: Vjerujemo u potencijal tržišta u BiH, već smo prva potraživanja akvizirali

Kompanija B2Kapital već je akvizirala prve poslove u naplati potraživanja u Bosni i Hercegovini, istakla je Lamija Selimović, direktorica podružnice u BiH.

Ona nije kazala o kojoj akviziciji/ama je riječ, ali se iz govora na ceremoniji predstavljanja kompanije prošle sedmice u Sarajevu moglo naslutiti da je je riječ o manjim poslovima s obzirom da je “portfolio kompanije trenutno mali”.

Firma B2Kapital sa podrškom grupacije iz regije došla je na bh. tržište kako bi pomogla firmama, klijentima i finansijskim institucijama koje trenutno, kao i u cijeloj regiji, imaju problema sa likvidnošću, kazala je Selimović i dodala da je cilj da se klijentima ponude najbolja rješenja i ostvari saradnja na dugoročnoj osnovi, prenosi Indikator.ba Plus.

– Tržište u BiH je jako mlado što se tiče ovog poslovanja i mi se zbog toga nadamo da ćemo biti tržišni lideri u ovom segmentu, da ćemo postavljati temelje. Samo tržište napalte potraživanja i problematične aktive komercijalnih banaka ima veliki potencijal u BiH jer sve banke unutar BiH, u oba entiteta, lokalne banke i međunarodne banke, imaju iste probleme tako da s njima zajedno želimo doći do rješenja. Zakonske prilike sada neće biti problematične jer samom regulativom koja je nastala 2017. godine prvi smo dobili odobrenje od Agencije za bankarstvo tako da smatramo da nema nikakvih prepreka u tom