Srbija ispunila kvotu od 5.000 tona mesa za Tursku, traže još…

Predsednik Srbije Alekdandar Vučić rekao je na otvaranju fabrike mesa “Srem Šid” da će Srbija ove godine ispuniti kvotu od 5.000 tona za izvoz mesa u Tursku i pozvao Tursku da poveća kvotu za uvoz mesa iz Srbije, javlja Anadolu Agency.

On je rekao da je ta kvota za izvoz mesa u Tursku izuzetno važna za razvoj stočnog fonda u Srbiji, da je Turska ogromno tržište i da samo Istanbul dnevno iskoristi 5.000 tona mesa.

Vučić je dodao da je cilj Srbije da se vrati na stočni fond iz 1989. godine, a da tome doprinosi ugovor o kvotama za izvoz sa Turskom, zbog kojeg je, prema njegovim rečima, cena goveda povišena za 40 centi.

“Vi, Turci, nadam se da ste zadovoljni. Očekujemo od prijateljske Turske – ove godine ćemo da isporučimo 5.000 tona – vi, Turci, da tražite još više mesa iz Srbije, da idemo na 10.000 tona mesa”, poručio je Vučić predstavnicima Turske na otvaranju klanice.

Predsednik Srbije je rekao da je “Srem Šid” bio 11. klaonica u bivšoj Jugoslaviji, da je zatvorena 2001. godine, a da danas zapošljava 130 ljudi.

“Srećan sam jer ‘Srem Šid’ radi posle skoro 20 godina. Dobiće i subvencije države”, rekao je Vučić.