SSOOiOKS: Suprotstavljamo se Šatorovićevoj izrežiranoj predstavi

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiOKS) javno se suprotstavlja, kako u saopćenju za javnost navodi, “jeftino izrežiranoj predstavi planiranoj za srijedu, 24. januara Selvedina Šatorovića, koji nastoji na sve načine usmjeriti pažnju medija na sebe”, prenosi Fena.

– Želi organizirati manju grupicu protestnika, onih kojima su jedini interes benefiti i privilegije koje imaju na račun obespravljene radničke klase kroz uzimanje sindikalne članarine – upozoravaju iz SSOOiOKS-a.

Iz tog sindikata navode kako je općepoznato da se Zakon o PIO direktno ne odnosi na radnike i da Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) ranije nije uopće reagirao dok je Zakon bio u nacrtu, iako je zajedno s predsjednikom Ismetom Bajramovićem bio prisutan na dvije sjednice Ekonomsko – socijalnog vijeća.

Istovremeno, podsjećaju da SSSBiH nije imao nikakve primjedbe na spomenuti zakon, te da se jasno uočava “namjera potpredsjednika SSSBiH-a Selvedina Šatorovića da želi vršiti politički pritisak na Parlament Federacije, odnosno da ovu aktivnost želi iskoristiti za ličnu promociju pred prestojeći Kongres Saveza kako bi se nametnuo za prvog sindikalca”.

– Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo daje podršku Mehmedaliji Rapi, predsjedniku Udruženja penzionera FBiH da istraju u svojim nastojanjima da se konačno usvoji predloženo zakonsko rješenje koje je u skladu s evropskom regulativom – navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik SSOOiOKS-a Ibrahim Dedić.