Šta nam donosi odlazak velikih evropskih telekoma sa Balkana?

Posljednja događanja na telekomunikacijskom tržištu zapadnog Balkana pokazuju da velike kompanije napuštaju region.

Aktuelno je povlačenje Deutsche Telekoma iz Telekoma Albanija, prethodno je norveški Telenor napustio Srbiju prodajom poslovanja češkoj PPF grupi, a i Telekom Slovenije je prodajom Blicneta, a ranije i izlaskom iz poslovanja u Makedoniji definitivno pokopao svoje nekadašnje regionalne ambicije, prenosi Indikator.ba.

epa06552777 The Deutsche Telekom Logo is visible near the company’s headquarters prior to the start of the company’s annual press conference, in Bonn, Germany, 22 February 2018. EPA-EFE/JOERG SCHUELER

Odlazak velikih kompanija otvara prostor za širenje kompanija iz regije na Balkanu, u čemu je očigedno priliku vidio Telekom Srbije, koji se natječe za preuzimanje Telekoma Albanija, a putem podružnice u BiH već je akvizirao kompanije Logosoft, TelRad Net i Blicnet.

Svoje neskrivene aspiracije u regionu, iz Telekoma Srbije su nedavno otvoreno najavili medijima, a vijest da Telekom Srpske trenutno pregovara sa dva operatera u BiH samo dodatno potvrđuje strategiju Telekoma Srbija da se inauguira u zemljama regiona u vodećeg telekom operatera.

Telekomunikacijski biznis u cijelom svijetu je u krizi, ali neki upravo u tome vide svoju šansu.

Stručnjaci ističu da je za odlazak velikih evropskih telekoma iz regiona kriv način na koji se posluje u državama na Balkanu.

“Ovaj biznis je u balkanskim zemljama previše vezan za regulatore od kojih ni jedan ne koristi građanima u punom smislu. Svugdje tu ima pojava monopola i oligopola i svuda to zavisi od regulatora, a regulatori su prilično pod uticajem političkih stranaka na vlasti. Prisutna je i korupcija – negdje manje, negdje više – ali je u svakom slučaju građanin taj koji to na kraju plaća. U takvim uslovima ovi ozbiljniji evropski operatori ne žele da rade”, ocijenio je stručnjak za telekomunikacije Agron Dida, nekadašnji direktor Pošte i Telekoma Kosova, za Radio Slobodna Evropa.

Kada je riječ o bosanskohercegovačkom tržištu, vodeći telekom operater BH Telecom je bio pasivan, u čemu mu je svesvrdno “pomagala” vlast obilatim izvlačenjem dobiti u federalni budžet.

I dok Telekom Srpske prijeti da će po prihodima nadmašiti BH Telecom, sarajevskog operatera očigledno čeka sudbina da od nekadašnjeg potencijalnog lovca postane lovina.

Kada je potpisnik ovih redova pitao nekdašnjeg direktora Nedžada Rešidbegovića zašto BH Telecom ne akvizira na tržištu iako posjeduje kapital, dok to drugi konkurenti rade, odgovorio je da “nema adekvatnih prilika”.

Razvoj događaja je pokazao, međutim, da prilika ima, a posebno dobro ih u BiH koristi Telekom Srpske.