Sukob Preventa i njemačkog giganta: VW dobio bitku na sudu u Dortmundu

Volkswagen je dobio pravnu bitku u sporu protiv Prevent grupe. U srijedu, Okružni sud u Dortmundu odbio je zabranu u sporu između VW-a i njegovog dobavljača TWB.

Automobilskom gigantu sa sjedištem u Volfsburgu prestao je ugovor s tvrtkom iz Hagena, a TWB to nije htio prihvatiti. TWB, kao i mnogi drugi dobavljači, pripada Prevent grupaciji.

Iza pravnih prepucavanja leži borba za prevlast u automobilskoj industriji, koja traje više od dvije godine.
Trenutno više od TWB-a zabrinjava Neue Halberg Guss (NHG) u Saarbrikkenu oko kojeg bjesni borba.
VW je otkazao Preventu ugovore o nabavi robe koji su trebali trajati dugi niz godina, nakon čega je NHG masivno povećao cijene za svoje dijelove, o čemu smo juče izvijestili.

Oko 2.000 zaposlenika NHG-a, međutim, strahuje da bi moglo izgubiti posao zbog ovog spora. “Postoji velika neizvjesnost među osobljem Neue Halberg Gussa”, kaže Patrick Selzer iz IG Metall Saarbrikken, prenosi WELT.
“Vidimo sličnosti u ovom sporu sa sukobom između VW-a i ES Gussa”. ES Guss je bila jedna od tvrtki koje su u 2016. godini zaustavile trake Volkswagena. U međuvremenu, došlo je do redukcije posla i skraćenja radnih sati, jer je VW prekinuo saradnju.

Ministarstvo ekonomskih veza Saarlanda pokušalo je posredovati između VW i Preventa. Drugi susret je navodno jednostrano otkazao Prevent, prema informacijama WELT-a.

Ministarstvo je samo potvrdilo da su i dalje dostupni kao posrednici, ali trenutno nisu planirani daljnji sastanci