“Svijetu je potrebno partnerstvo koje zagovara Xi Jingping”

Vizija kineskog predsjednika Xi Jinpinga o izgradnji zajedničke budućnosti ljudskog roda dovela je do velikih geopolitičkih pomaka u svijetu, izjavio je visoki zvaničnik UN-a.

– To je novi momenat i novo pozicioniranje za Kinu, koje je izuzetno dobrodošlo u vrijeme kada se svijet fragmentira i suočeni smo s brojnim problemima razne vrste – izjavio je Michael Moller, generalni direktor Ureda UN-a u Ženevi (UNOG), misleći na Xijev govor u UNOG-u prije godinu dana, u kome je iznio svoj koncept, javlja Fena.

U intervjuu za Xinhuu tokom samita Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, Moller je kazao da je tema ovogodišnjeg samita zajednička budućnost u podijeljenom svijetu “organski povezana” s onim što je Yi govorio.

– Ostatak svijeta počeo je slijediti predsjednikove riječi od prošle godine. Svjedoci smo sve veće i obnovljene međunarodne solidarnosti – kazao je.

Principi koje je iznio Xi itekako su u skladu s međunarodnom solidarnošću. multilateralizmom i slobodnom trgovinom za koje se zalažu UN, tvrdi on.

– Svijet se suočava s golemim izazovima koje ne može riješiti nijedna zemlja i nijedna organizacija samostalno. Moramo iznaći put da zajednički radimo – izjavio je Moller.

– Riječ od ključnog značaja je partnerstvo, to je upravo ono o čemu je vaš predsjednik (Xi Jingping) govorio – kazao je on u razgovoru za Xinhuu.