Svjetska tržišta: Indeksi rastu zbog optimizma oko poslovnih rezultata

Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene dionica porasle, unatoč trgovinskim napetostima između SAD-a i Kine, jer su ulagači optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 2,3 posto, na 25.019 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2.801 bod, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 7.825 bodova, prenosi Hina.

S&P 500 indeks dosegnuo je najviši nivo od 1. februara, što se ponajviše zahvaljuje optimizmu ulagača na početku sezone objava poslovnih rezultata kompanija u drugom tromjesečju.

Doduše, ta sezona nije baš najbolje počela jer su dvije od tri velike američke banke – Wells Fargo, JPMorgan Chase i Citogroup – izvijestile o slabijim rezultatima nego što se očekivalo.

“Unatoč razočaranju rezultatima banaka, koje i dalje zaostaju za rastom drugih sektora, ulagači su optimistični u vezi sezone objava poslovnih rezultata”, kaže Michael James, direktor u firmi Wedbush Securities.

Dodaje da će poslovni rezultati idućih sedmica imati najveći uticaj na tržište.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zahvaljujući stabilnom rastu američke i svjetske ekonomije, te poreznim promjenama u SAD-u.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

Zahvaljujući tom optimizmu, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, premda je Washington polovinom sedmice objavio da kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjednik Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su 6. jula uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Od početka maja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

U četvrtak je američki ministar finansija Steven Mnuchin kazao da bi SAD i Kina mogle ponovno otvoriti pregovore, ali samo ako je Peking spreman uložiti ozbiljne napore u provođenje strukturnih promjena.

“Na tržištu je postignut konsenzus da će se pregovori nastaviti i da će SAD i Kina postići nekakav dogovor”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u firmi Prudential Financial.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 7.661 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 12.540 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 5.429 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 3,7 posto, na 22.597 boda, što je njegov prvi rast nakon tri sedmice pada.