Telekom Srpske kupio 100-postotni udio u društvu Blicnet

Telekom Slovenije je s kompanijom “Telekomunikacije Republike Srpske” Banja Luka potpisao ugovor o prodaji 100-postotnog udjela u društvu Blicnet, Banja Luka, izvještava Indikator.ba.

Očekuje se da će transakcija biti završena do kraja 2018. godine, nakon ispunjenja svih odložnih uvjeta dogovorenih ugovorom o prodaji. Do zaključenja posla detalje transakcije, uključujući i kupovnu cijenu, Telekom Slovenije neće otkrivati.

Prodaja Blicneta je u skladu sa usvojenim poslovnim planom Telekom Slovenije Grupe za 2018. godinu i strateškim planom poslovanja Telekom Slovenije Grupe za razdoblje 2018-2022., saopštili su iz Telekoma.

U BiH je Telekom Slovenije poslovanje razvijao putem kompanije Blicnet, koja je formirana kada je 2007. godine slovenski operater kupio firmu Aneks.
Telekom Slovenije je tada imao ambicije da postane regionalni igrač, te je imao i telekomunikacijska preduzeća u Makedoniji i Gibraltaru, ali se iz njih povukao.
Jedina velika telekomunikacijska kompanija u inostranstvu koju još posjeduje je Ipko na Kosovu, ali je za sada ne namjerava prodati.

Prema mišljenju upućenih, prodaja Blicneta nije povezana sa nedavnim poravnanjem sa društvom T2, kojem je Telekom Slovenije dužan isplatiti oko 30 miliona eura. Jednostvno, prodaja Blicneta je zacrtana u strategiji grupacije.

Udio Blicneta na tržištu mobilne telefonije u BiH na kraju 2018. godine bio je 0,08 posto, no ova kompanija ima znatno veće učešće u području televizijskih
i internet usluga, a nudi i usluge fiksne telefonije.

Ovo je treća veća akvizicija Telekoma Srpske, nakon što je kupio sarajevski Logosoft i bijeljinski TelRad Net, čime je dodatno ojačao svoje pozicije na telekomunikacijskom tržištu BiH.