Tommy želi preuzeti Konzum

Dobavljači, među kojima su sve veće hrvatske tvrtke u prehrambenoj industriji, imaju svoje zahtjeve za nagodbu (ne pristaju na otpis duga veći od 30 posto), ali imaju i jasan plan koji se više ne taji – žele ući u vlasničku strukturu “Konzuma”, i to uz strateškog partnera, trgovački lanac “Tommy”.

Veći povjerioci “Konzuma” spremni su pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udjele, s tim da “Tommy” obavi dokapitalizaciju tvrtke, čime bi postao većinski vlasnik “Konzuma”. Uvjet je da se cijeli proces obavi u sklopu nagodbe.

Iz više izvora Slobodnoj Dalmaciji je potvrđeno da su se vodili ozbiljni razgovori (i postignuti ključni dogovori) na tu temu i da je takav model postavljen kao platforma na kojoj bi se poslije detaljno uredili vlasnički i upravljački odnosi.
No, o modelu i detaljima niko ne želi javno govoriti jer oko cijele nagodbe situacija još ni približno nije raščišćena, a navodno još nema dovoljno potrebnih informacija i podataka ni od samog “Konzuma”, prenosi Indikator.ba.

Svima je jasno da, u skladu sa poslovnim rezultatima i tržišnoj poziciji, za razliku od “Jamnice”, “Leda”, “Zvijezde” i PIK-a “Vrbovec”, “Konzum” ne može otplatiti potraživanja, nego samo ponuditi zamjenu duga za udjele u vlasništvu.