Trump ponovo oborio liru, ograničeni letovi za Turkish Airlines

U očekivanju daljnjih američkih ekonomskih sankcija, turska valuta je nakon dva stabilna dana ponovo pala u petak na nivo iznad šest lira za dolar.

Turska lira izgubila je gotovo pet posto vrijednosti nakon novih oštrih komentara američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ministra finansija Stevena Mnuchina.

Spor oko američkog pastora Andruna Brunsona uhapšenog u Turskoj i dalje je u centru pažnje. Viši sud u Izmiru odbacio je zahtjev za njegovo oslobađanje iz kućnog pritvora u petak.

Američki predsjednik Donald Trump u nizu agresivnih tweetova ponovo je upozorio Ankaru: Turska dugi niz godina iskorištava Sjedinjene Američke Države, tvrdi Trump. Sada će odnosi sa Turskom – važnim NATO saveznikom SAD-a – biti reducirani.
Američki ministar finansija Steven Mnuchin uvjerio je Trampa da su dalje kaznene mjere protiv Turske spremne. Nakon kaznenih tarifa na turski izvoz čelika i aluminija, ograničenja letenja za Turkish Airlines je sljedeći mogući korak.
Turska će na isti način ponovo odgovoriti na nove sankcije, rekao je ministar trgovine Ruhsar Pekcan.

Centralna banka Turske u Ankari i dalje se ne odlučuje za intervenciju. Analitičari tvrde da je očigledno pod uticajem šefa države Tayyipa Erdogana, koji odbija više ključne kamatne stope.
Banka je objavila nove procjene u petak prema kojima očekuje kurs od 5,97 lira za dolar do kraja godine i inflaciju od 16,45 odsto. Prošlog proljeća, ona je i dalje očekivala inflaciju od sedam posto.

Neizvjesnost u vezi sa dugovima

Nejasno je kako turske banke i kompanije namjeravaju dugoročno otplatiti svoj dolarski dug. U oktobru se očekuje otplata 3,8 milijardi dolara, navode analitičari francuske banke Société Générale. Troškovi turskih zajmoprimaca porasli su za više od trećine od početka godine.

Ministarstvo finansija objavilo je novi kreditni paket za srednja preduzeća. Preduzeća koja su pretrpjela gubitke kao posljedica kolapsa lire neće morati osigurati dodatni kolateral za nove kredite. Takođe, predstavljen je paket pomoći koji malim i srednjim preduzećima omogućuje da dobiju izvozne subvencije do 300.000 lira (trenutno ispod 50.000 dolara).

Istovremeno, Standard&Poors je snizio dugoročlni suvereni rejting Turske na ‘B+’ sa ‘BB-‘, ali je izglede ostavio stabilnim.

Agencija za kreditni rejting je navela izuzetnu volatilnost turske lire, neadekvatne korake finansijskih institucija i predviđa recesiju za narednu godinu. Standard & Poor’s također očekuje da će inflacija u Turskoj porasti na najviše 22 odsto u naredna četiri mjeseca.