U HNK-u nedostaju konobar, kuhari, CNC operateri, građevinari

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u suradnji s Privrednom komorom Grada Mostara – Udruga poduzetnika, upriličilo je u Mostaru sastanak Vijeća za stručno obrazovanje i obuku (VET vijeće).

Tim povodom u resorni ministar Rašid Hadžović kazao je kako je današnji sastanak posvećen srednjem stručnom obrazovanju s ciljem da djeca i roditelji prepoznaju kako ima mogućnosti zapošljavanja i obrazovanja preko VET škola, odnosno srednjih stručnih škola.
– Mi govorimo o ideji da školujemo djecu za privredu, a ne za biroe za zapošljavanje – kazao je ministar Hadžović.

Govoreći o deficitarnim zanimanjima na području HNK-a, Hadžović je kazao kako je istraživanje napravljeno zajedno s Privrednom komorom Grada Mostara pokazalo da nedostaje veliki broj školovanog kadra iz područja građevinskih i mašinskih zanimanja te ugostiteljstva.
– Trenutno na području HNK-a nedostaje 120 kuhara i 180 konobara, 300 CNC operatera, nedostaje veliki broj galvanizera, zavarivača, građevinskih radnika, stolara, tesara, zidara, kao i veliki broj kvalificirane radne snage. Smatramo kako imamo mogućnost da se naša djeca kvalitetno obrazuju, jer početak stručnog obrazovanja ne znači da je to kraj. Svako dijete može kasnije nastaviti studirati i ići na fakultet ako to želi – kazao je ministar Hadžović.

Dodao je kako je potrebno povećati informiranost roditelja i djece, pa će tako na sajmu srednjih škola 16. i 17. aprila djeca i roditelji imati priliku upoznati se ne samo sa srednjim školama, već i s profesijama kojima se mogu baviti po završetku formalnog obrazovanja.

Ministar Hadžović kazao je kako je potrebno fokusirati se i na izmjene kurikuluma nastavnih planova i programa, ali i na izradu novih zakonskih okvira.

Predsjednik Gospodarske komora Grada Mostara Vjenceslav Leko u izjavi za medije kazao je kako sastanak VET vijeća predstavlja mali korak u povezivanju školstva i privrede.