U regiji centralne i istočne Evrope 608 fintech tvrtki, u BiH samo tri

U regiji Centralne i istočne Evrope ima 608 fintech tvrtki, čak 70 ih je u Bugarskoj, dok su u Bosni i Hercegovini registrovane samo tri, prenosi Indikator.ba.

Ovo pokazuju rezultati studije UniCredita, prve takve vrste koja pruža široku sliku o digitalizaciji regiona, a posebno o fintechima u srednjoj i istočnoj Evropi. Studija “Inovacija digitalnog bankarstva oblikuje rast srednje i istočne Evrope” uključuje 11 zemalja – Rusiju, Tursku, Bugarsku, Češku, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

U njoj se otkriva da se digitalno bankarstvo, u smislu pojedinaca koji koriste internet za bankarske operacije, brzo razvija u srednjoj i istočnoj Evropi, a zemlje poput Češke, Turske i Srbije udvostručuju broj korisnika koji koriste Internet bankarstvo od 2010. godine.

Studija UniCredita, potvrđuje bum ovog sektora u zemljama srednjoistočne Evrope, dajući pregled od 2012. do 2016. kao posebno snažan u smislu osnivanja novih tvrtki, koji se ne može usporediti s prošlošću.

Digitalna infrastruktura – penetracija interneta i mobilnih usluga – u zemljama srednje i Istočne Evrope su na istom nivou kao i u naprednijim zemljama. Mobilna penetracija u većini zemalja srednje i istočne Evrope veća je od 100 (1 mobilna pretplata po osobi), dok penetracija interneta premašuje 60%.

Demografski trendovi u regiji također idu prilog ubrzanja digitalizacije koja ide dalje, s značajno većom ulogom “digitalno nativnih” mlađih generacija – tzv. milenijalaca i generacije Z u ekonomiji, budući da gotovo 50% stanovništva ima manje od 35 godina – u usporedbi sa Zapadnom Evropom (40%).

Prema bazi podataka Tracxn, CEE je trenutno dom za 608 fintech tvrtki. Više od 50% tih tvrtki rade u segmentima transakcija i plaćanja ili finansiranja, uključujući peer-2-peer kreditiranje ili crowdfunding, dok je 12% tvrtki
uključeno u ulaganja i upravljanje imovinom (trgovačke platforme, robo-savjeti, analiza osobnih finansija, itd.)…