U savremenim preduzećima raste svijest o značaju IT sigurnosti

Direktor Microsofta BH Omar Krivošija i direktor Logosofta d.o.o. Damir Dizdarević kažu da se cyber sigurnosti u bh. kompanijama pristupa većinom reaktivno, ali da raste svijest o značaju IT sigurnosti i da su danas sigurnosna rješenja cjenovno prihvatljivija nego ranije.

Piše: Darinka Mitrović

Informacijske tehnologije (IT) sastavni su dio svih poslovnih procesa organizacije koje koriste IT za upravljanje i kontrolu procesa tako da moraju voditi računa o rizicima koji su vezani uz upotrebu IT-a.

– Svaki dan dobijamo sve više zahtjeva od naših korisnika, odnosno korisnika koji koriste Microsoft proizvod. Međutim, većina upita dođe reaktivno, dakle kad se stvari već dese. Nažalost, na nivou BiH još ne postoji adekvatan zakon o cyber sigurnosti, ali se na tome radi i nadam se da će uskoro biti definisan. Ono što je bitno naglastiti jeste da ljudi i kad se suoče sa cyber napadom još ne govore o tome, već to pokušavaju nekako zataškati jer se plaše kako će to uticati na renome kompanije. Kada se suoče sa realnim problemima, tada nam na neki način prilaze i traže rješenje od nas i partnerskih kompanija – izjavio je Krivošija.

U zadnjih šest mjeseci, kako je dodao, sve više kompanija dolazi proaktivno sa upitima šta se u smislu sigurnosti može dodatno uraditi, pogotovo kad je riječ o kompanijama koje su usmjerene prema inostranom tržištu, koje razmijenjuju podatke, uplate i isplate sa firmama van BiH.

IT sigurnost bila je centralna tema najveće poslovno-tehnološke konferencije u BiH Microsoft NetWork prošle godine, a svakako će biti u fokusu i ovogodišnje konferencije Microsoft NetWork 8 koja će biti održana od 18. do 20. aprila u Neumu pod sloganom „Make IT cloud“.

Kompanija Logosoft ove godine će na konferenciji prezentirati rješenja iz Logosoft Security365 portfolia, a radi se o rešenjima iz oblasti sigurnosti koja adresiraju ključne sigurnosne izazove sa kojima se susreću sve kompanije, a posebno kompanije koje rade sa visoko povjerljivim tipovima podataka.

– Logosoft već duži niz godina radi na različitim sigurnosnim rješenjima na mrežnom, aplikativnom, podatkovnom i identity nivou. U toj vrsti projekta Microsoft rješenja su gotovo uvijek bila uključena – naveo je Dizdarević.

Praktivni pristup sa jedne i druge strane, ističe Dizdarević, u svakom slučaju je dobitna kombinacija.

– Microsoft je kroz svoja rješenja već napravio taj proaktivni pristup, a ono što još nedostaje je još malo više proaktivnog pristupa od kompanija i da uvide da to nije nepotreban trošak već zaista investicija – istakao je Dizdarević.

Sigurnosna rješenja, kako je dodao, nekada su, prije pet, šest godina bila uglavnom veoma skupa, ali sada to nije slučaj.

– Danas to sebi može priuštiti i kompanija koja ima desetak uposlenika, budući da su rješenja napravljena skalabilno i mogu se koristiti u različitom obimu – dodao je Dizdarević.

Krivošija i Dizdarević su nedavno najavljujući konferenciju Microsoft NetWork 8 kazali da će taj skup učesnicima ponuditi više od 80 predavanja, a među pradavačima je i vodeći predavač kad je riječ o cyber sigurnosti Paula Januszkiewicz. Kompanija Logosoft je generalni (platinum) sponzor Microsoft NetWork konferencije još od njenog prvog izdanja.