U Skender-Vakufu se gradi turistički kompleks od 4,2 milijarde KM

Predstvnici Konzorcija ‘HeritageTurk’ danas su u Ministarstvu trgovine i turizma RS predstavili projekat ”Eko-zona Korićani Vlašić” te ponovili tvrdnju da su spremni na ulaganje u općinama Kneževo i Travnik.

-Ovo je dug proces i ići ćemo korak po korak, dio po dio – ustvrdila je Ebru Guersan, predsjednica “HeritageTurk” konzorcijuma, ističući da se projekt procjenjuje na ukupno 4,26 milijardi eura.

Projektom, čiji su nosioci firme ‘Tomix’ iz Kneževa i ‘TLG’ iz Travnika, planirano je da u kompleks “Eko zone”, smještene na područjima ovih općina, budu, među ostalim, izgrađeni aerodrom, edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile.

Projekt je planiran u idućih deset godina, a bio bi realizovan u fazama uz zapošljavanje većeg broja građana. Guersan je rekla da je prvo neophodno registrovati kompaniju te ući u proces regulisanja zemljišta na mjestu predviđenom za izgradnju.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković je rekao novinarima da je velika vrijednost ovog procesa.

-Ovo je preozbiljan projekat za sve nas – rekao je Gluhaković, podsjetivši šta treba da se uradi, a planirano je projektima ovog konzorcijuma.

Gluhaković je obećao pomoć Vlade u svemu onome što je neophodno da se ovaj projekt završi.

Prva faza odnosi se na izgradnju aerodroma, bolnice i prodajnih centara, dok bi u drugoj fazi bile razmatrane oblasti socijalnog stanovanja, parkovi i industrijske jedinice.