Uber iduće godine izlazi na berzu

Vrijednost Ubera u godini dana narasla je za 14 milijardi dolara bruto. U prvom kvartalu dostigli su vrijednost od 62 milijarde dolara i povećali prihode u odnosu na prošlu godinu za 55 posto, piše CNBC. Smanjili su rashode, a najviše novca su zaradili prodajom svog jugoistočnog poslovanja konkurentu Grab i udruživanju s Yandex Taxijem u Rusiji.

Uber planira da proda dobar dio svojih dionica već postojećim investitorima i zaradi do 400 do 600 milijuna dolara. Analitičari su uglavnom složni kako je vrijednost kompanije bitno narasla, najviše zbog povećanja vrijednosti dionica i većeg broja prodanih dionica uopće. Novi direktor Ubera Dara Khosrowshahi kaže da nema namjeru da se zaustavi na ovim odličnim rezultatima.

“Imamo odličnu priliku da postanemo još veći, uložit ćemo više u sve aspekte našeg poslovanja, a najviše u ključni biznis prijevoza ljudi”, naglasio je.

Kako je Uber privatna kompanija, mnoge je iznenadilo što je objavila svoje financijske rezultate. Analitičari smatraju kako je riječ o pripremama za izlazak na berzu iduće godine.