VTK: BiH permanentno povećava izvoz, ali je deficit i dalje u usponu

Bosna i Hercegovina konstantno bilježi povećanje izvoza, ali pozitivni efekti na tom polju nisu doprinijeli smanjenju vanjskotrgovinskog deficita usljed povećanog uvoza, saopštili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK), prenosi Anadolija.

Momir Tošić, direktor sektora za makroekonomski sistem VTK BiH, istakao je na današnjoj konferenciji za medije da je BiH ušla u kolotečinu gdje permanentno povećava izvoz u procentima od deset do 12 posto.

“Ono što pomalo zabrinjava jeste da uvoz prati nešto sa nižim procentima i ponovo taj deficit koji imamo ostaje u nekom stalnom laganom usponu”, izjavio je Tošić.

Podvukao je da su osnovni partneri BiH zemlje Evropske unije (EU) i da je prvom kvartalu izvezeno 73 posto proizvoda u zemlje EU, a iz EU uvezeno 68,9 posto.

Istakao je da je poljoprivreda strateško pitanje BiH i da je to potencijal koji zemlja treba iskoristiti.

“Nadamo se i vidjeli smo da ćemo imati pristup IPA fondovima koji se kreću negdje oko 50 miliona KM. Mislim da bi to trebao biti jedan od značajnijih podsticaja za nas u BiH i da izvozimo što više finalnih proizvoda kada je riječ o drvnoj i metalskoj industriji. Ovi poluproizvodi sa kojima izlazimo ka EU i drugim zemljama sigurno da nam otežavaju i na neki način povećavaju deficit”, izjavio je Tošić.