Za turski turizam 2018. će biti zlatna godina

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Huseyin Yayman izjavio je kako će 2018. godina bita zlatna godina za Tursku u oblasti turizma, te kako će to biti godina u kojoj će biti oboreni rekordi svih vremena, javlja Anadolija.

Yayman je tokom ove sedmice boravio u Sarajevu, povodom konferencije Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE). U razgovoru za AA, Yayman je govorio o očekivanjima Turske u oblasti turizma u 2018. godini, o odnosima BiH i Turske kada je riječ o turizmu, ali i u oblastima kulture i umjetnosti.

Rekao je kako Turska i BiH imaju duboke historijske veze, te kako će one najbolje biti sačuvane kroz dobre odnose na poljima kulture i umjetnosti.

Yayman je o BiH rekao kako je to zemlja sa velikim potencijalom u oblastima turizma, trgovine i poljoprivrede.

“Mi, kao ministarstvo kulture i turizma, želimo da odnosi u ovim oblastima između dvije zemlje budu što bolji, želim da što više Turaka posjeti BiH, a isto tako i da što više Bosanaca i Hercegovaca posjeti našu zemlju”, rekao je Yayman.

Zamjenik ministra je kazao kako je neophodno da i kulturna diplomatija između dvije zemlje bude što bolja.

“Organizovat ćemo više festivala. Festivale kojima ćemo promovisati nacionalne kuhinje, muziku, književnost, film. Smatramo da je to što će naš odnos učiniti održivim. Između dvije zemlje želimo uspostaviti mostove prijateljstva, mira i bratstva”, rekao je Yayman.

Osvrnuvši se na turizam u Turskoj, Yayman je rekao kako je u njegovoj zemlji bilo određenih problema u sekotru turizma, koji su prouzrokovani pokušajem puča terorističke organizacije FETO 2016. godine. Prema riječima Yaymana, Turska je u prošloj godini ustala na noge, a 2018. godina će biti, kako je rekao, godina trčanja.

Trenutni broj rezervacija u Turskoj veći je u odnosu na isti period 2014. godine, rekao je Yayman, te dodao:

“Dakle, ono što očekujemo u ovoj godini jesu brojke veće nego u 2014. Mogu slobodno kazati da će 2018. godina za Tursku biti zlatna godina u oblasti turizma. Biće godina u kojoj ćemo oboriti rekorde svih vremena”, poručio je Yayman.

Podsjetio je kako je Turska šesta zemlja u svijetu po broju stranih turista, te sa prirodom i značajnim historijskim spomenicima predstavlja najveći svjetski otvoreni muzej.

“Kada je riječ o turizmu, imamo cilj koji je postavio naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a to je da na 100 godina od osnivanja moderne Turske ugostimo 50 miliona turista. Tu očekujemo dobit od 50 milijardi dolara”, rekao je Yayman.