Zapadni Balkan: Postoji potencijal za ekonomski rast

Rast u zemljama Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji je u 2017. godini smanjen, uprkos otvaranju 190.000 novih radnih mjesta, u prvih devet mjeseci te godine, poručeno je na prezentaciji redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan posvećen ekonomskim kretanjima u zemljama regije pod nazivom “Ranjivosti usporavaju rast”, javlja Anadolu Agency (AA).

Na prezentaciji u organizaciji Svjetske banke u Sarajevu je danas predstavljen posljednji redovni izvještaj u kojem je, između ostalog, navedeno da se rast BDP-a smanjio u regiji sa 3,1 procenata u 2016., na procijenjenih 2,4 procenata u 2017, nakon oštre zime i manjeg priliva investicija.

Prognozira se, istakli su u izvještaju, da će se rast oporaviti na 3,2 procenata u 2018. i 3,5 u 2019. godini.

“Trend kojeg zapažemo u regiji je pozitivan”, kazala je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan. Kako je kazala, sve više ljudi nalazi posao, a i plate polako rastu.

U izvještaju je navedeno i da je naročito hladna zima dovela do većeg uvoza energije, za velike infrastrukturne projekte je trebalo više opreme iz inostranstva, a i uvezeno je više robe zbog veće potrošnje, što je rezultiralo određenom revizijom na niže procjene rasta za 2017. u odnosu na prethodnu prognozu, sa 2,6 procenata na 2,4.

Istaknuto je da je rast BDP-a između tri i 4,4 procenata u Albaniji, BiH, na Kosovu i Crnoj Gori posljedica neostvarenja rasta u Makedoniji i rasta od samo 1,9 procenata u Srbiji – najvećoj ekonomiji u regiji.

“Sveukupan izgled je pozitivan, kako se rast u Srbiji, Makedoniji oporavlja od sadašnjih šokova, BiH i Kosovo povećavaju investicije, dok se rast u Albaniji i Crnoj Gori smanjuje zbog završetka velikih investicionih projekata, a u Crnoj Gori se nastavlja toliko potrebna fiskalna konsolidacija. Zaposlenost, naročito u veleprodaji i maloprodaji, raste u regiji, uz povećanje broja radnih mjesta u svih šest zemalja u 2017. Prosječna stopa zaposlenosti na Zapadnom Balkanu se kontinuirano povećava, dostižući 42,6 posto u septembru 2017”, navedeno je u izvještaju.