Život je igrica. Ovo je vaša strategija

Osnove

Možda ne shvatate, ali stvarni život je igra strategije. Postoje neke zabavne mini – igare – kao što su ples, vožnja , trčanje i sex – ali ključ uspjeha je pametno upravljanje resursima. Najvažnija stvar je da uspješni igrači ulažu svoje vrijeme na prave stvari. Kasnije u igri pojavljuje se novac, ali vaš prioritet uvijek treba pametno raspoređivanje vlastitog vremena. Upatmite, to vam je najvažniji resurs! Život počinje kad vam je dodijeljen slučajni karakter i okolnosti. U prvih 15ak godina života igramo samo tutoriale, vježbice, koje su uglavnom bezveze. Ali, ne postoji način da ih preskočite!

Faza rane mladosti

Kao mlad igrač, imaćete puno vremena i energije, ali gotovo nikakvog iskustva. Shvatićete da su većina stvari i bonusa – kao što je dobar posao, imovina i partneri – zaključani dok ne dobijete malo iskustva. Ovo je doba kada trebate svoje vještine dići na novi nivo. Nikada više nećete imati toliko vremena i energije. Sada kada ste počeli igru igrati kako treba, vaš top prioritet treba biti da rasporedite svoje vrijeme što je moguće bolje. Sve što radite utiče na stanje i vještine vašeg karaktera u igri. Ovo može zvučati jednostavno, ali problem je u tome što nećete uvijek znati koji zadatak da odaberete, a vaše tijelo neće se uvijek pokloniti vašim komandama. Idemo ovako:

Kako se pokloniti komandama

Mnogi igrači otkriju da kada odluče da urade nešto kao što je ‘idem u teretanu’ – njihivo ih tijelo ignoriše u potpunosti. Ovo nije neki bug ili kompjuterska greška. Svi igrači nekada budu takvog stanja kada je nivo zdravlja negdje na više od 50%, energije negdje oko 30% i volje na 20%.

Stanje

Ako vaše stanje spadne na nizak nivo u određenom području, vaše tijelo će se oglušiti na vlastite instrukcije dok se ne zadovolje potrebe njegove potrebe. Pokušajte učiti kada ste iscrpljeni ili gladni, ili pokušajte pjevati i plesati nakon neugodnog doživljaja. Ne ide! Vaš nivo volje je posebno važan. Nivo volje opada tokom dana, ali se nadopunjuje dijelom tako što jedemo, ali dobrim dijelom kada dobro odspavamo. Svaku odluku koju morate donijeti plaćate voljom, a odluke gdje naprimjer morate potisnuti jednu privlačnu opciju za neku manje privlačnu opciju (npr. vježba umjesto gledanja TV-a) zahtjevaju mnogo volje.

Postoji nekoliko trikova kako da svoje ponašanje držite pod kontrolom

Držite svoje opšte stanje na što višem nivou. Ako ste gladni, umoreni ili iscrpljeni od zabave, vaša volja će kolapsirati. Obezbijedite sebi najbolju njegu, ako želite biti pobjednik u igri života. Ne zahtjevajte mnogo volje u jednom danu. Rasporedite najzahtjevnije zadatke tokom nekoliko dana, a ubacite među njih i pokoji jednostavan ili manje zahtjevan zadatak. Prvo riješite najbitnije zadatke. Ovo čini ostale težim za uraditi, ali top zadaci će biti riješeni što podiže nivo volje. Smanjite potrebu za korištenjem volje tako što ćete smanjiti izbore. Npr. ako pokušavate raditi neki bitan projekat na kompjuteru koji ima pristup Facebooku, biće vam potrebno više volje, jer ćete konstatno morati birati teži zadatak od laganog (projekat vs. facebook). Eliminišite takve distrakcije.

Birati prave zadatke

Birati prave zadatke u pravo vrijeme je najbolje što možete uraditi u igri. Neki zadaci uglavnom utiču na vaše stanje, npr: Jedenje; Dok neki utiču na vaše vještine, npr: sviranje. Pravilo je da morate uložite vrijeme u stvari koje osigurajvaju zdrvo opšte stanje – kao što su hrana i spavanje – kako bi se nivo volje održavao visokim. A onda razvijate određene vještine s onim što vam je ostalo. Neke su vještine više vrijedne od drugih. One dobre otvaraju mnoga vrata, npr. programiranje, dok vas neke neće odvesti nigdje, npr. zviždanje.

Kombinacija različitih vještina je najefektivnija u igri. Jako je teško izvući maksimum iz jedne vještine, čak gotovo i nemoguće. Ali, mnogo je lakše ako postanete solidno dobri u nekoliko dobrih vještina koje vas kao zbir mogu dovesti do nečeg većeg, npr: biznis + samopouzdanje + psihologija = dobar poduzetnik; ili kuhar + plesač + psihologija = tv kuhar.

Gdje živite

Vaše okruženje ima konstantan uticaj na vaše stanje, vještine i šanse da idete na više nivoe. Moguće je igrati igru super bilo gdje da živite, ali negdje je lakše, a negdje teže, ipak. Npr. ako ste žena rođena u pogrešnj zemlji, mnogi bonusi će vam biti zaključani u igri. Šanse da su svi rođeni na idealnoj lokaciji za njih su možda minimalne, zato istražite svoje opcije kada za to dođe vrijeme i razmišljajte o selidbi rano. Lokacija može uduplati vaše vještine, sposobnosti i stanje. Isto tako, može ih i prepoloviti.

Pronaći partnera

Privlčnost je kompleksna igra sama od sebe, ali uglavnom posljedica vaše ukupne igre. Ako imate odlično stanje i visoke vještine, već ste postali mnogo privlačni. Umoren, iritiran i igrač bez nekih vještina nije privlačan, ali i vjerovatno neće tražiti vezu sa nekim.

Brak

Rano tokom igre sasvim je normalno da budete odbijeni ili da odbijate druge igrače. Nažalost, ovo može iscrpiti naše stanje, a mnogi igrači odbijanje ne podnose dobro. Morate dodati još volje kako bi nastavili igru, a sjetite se da se volja popravi spavanjem i zdravom hranom, pa dajte da prođe malo vremena. Ali, vrijeme koristite pametno, opet.
U 80% slučajeva pronaći nekoga odgovarajućeg kada budete u svom najboljem stanju, što opet znači da morate svoje vrijeme investirati u prave stvari. Ako vježbate, družite se, pazite na sebe i razvijate svoju karijeru, vaš nivo privlačnosti će porasti. U 20% slučajeva možete se naći na mjestima gdje ćete upoznati pravu osobu.

Novac, novac, novac

Kasnije uživotu moraćete raspolagati novim resursom a on se zove ‘Novac’. Mnogi igrači spoznaju da ovaj resurs raste u početku igre, ali s time dolazi i više problema.

Najbitnije pravilo kada je u pitanju novac jeste da ga nikad ne posuđujete, osim za stvari koje vam mogu taj novac povratiti. Npr. za edukaciju ili dom. Posuditi da kupite nove cipele je jako loš potez i kasnije ćete izgubiti mnogo bodova u igri. Zavisno od vaših finansijskih ambicija, pogledajte ovih nekoliko strategija o kojima morate voditi računa:

– Niste baš u igri zbog novca. Ovo je manje stresan nivo igre koji ste odabrali. Živite jednostavno sa svojim potrebama i čuvate nešto za lošije dane. Ali, u ovom slučaju uradite što bolje s vremenom koje imate ili ćete kasnije mnogo žaliti za istim

– Dobrostojeći: Odaberite karijeru i okolinu oprezno i budite spremni za stalne promjene okruženja. Moraćete uložiti mnogo u odgovarajuće vještine, što će vas koštati vremena, ali budite oprezni da ne zlostavljate svoje stanje ili ćete brzo sagoriti.

– Megabogat: Započnite vlastiti biznis. Gotovo je nemoguće obogatiti se radeći za nekoga drugog. Bogatstvo ne dolazi samo od posla, nego od posjedovanja stvari u igri, ali te stvari moraju vraćati više nego koliko su nas u startu koštale. Ako dobro ukomponujete svoje poslove i imovinu, onda posao u konkretnom smislu nećete više morate raditi. Posvetićete se manje stresnim stvarima.

Kasniji život

Vaše se opcije mijenjaju kako igra napreduje. Brak i djeca će iscrpiti vaše vrijeme i energiju, ali i predstaviti nove elemente u igri. Stariji igrači uglavnom imaju mnogo vještina, resursa i iskustva, otključanih avantura koje se ranije bile zaključane, kao što je ‘vlasništvo kuće’ ili ‘pisanje romana’.

Starost

Svi igrači se gase nakon 29.000 dana ili oko 80 godina. Ako su stanje i vještine igrača dobre, taj vijek može biti i nešto duži. Nema nekog koda kojim možete produžiti taj vijek. U početku igre niste imali kontrole nad samim sobom ili nad okolinom. Na kraju igre to nam se ponovo dešava. Odluke iz prošlosti drastično oblikuju trenutno stanje i gdje na kraju završavate, i, ako ste sretni, zdravi i ispunjeni – ili ne – u zadnjim godinama/danima ima mnogo manje toga za uraditi po pitanju toga.

Zato je vaša strategija važna. Jer dok svi mi pokušavamo shvatiti život, najbolje vrijeme nam je prošlo, a vrijeme je najbolji resurs. Sada, razmislite o svojoj strategiji i bacite se na igru.

Poduzetnik.ba | Oliveremberton.com

Trenutno nema komentara.

Komentirajte sadržaj?