U Beču će i ove godine biti održan jedan od najznačajnijih evropskih događaja za startup kompanije koje će tom prilikom dobiti značajnu podršku gradske vlasti. Otvoren je poziv za prijave na ovaj događaj.

Kako su saopćili iz Grada Beča, pomoć globalnim startup kompanijama već skoro deset godina kroz intenzivni četverosedmični program Vienna Startup Package koji je odskočna daska za sva tržišta.

Poslovna agencija Beča poziva zainteresovane startupe na učešće u intenzivnom programu podrške. Izabranih 20 startupa dobit će, kako su naglasili, pomoć pri upoznavanju s bečkim i austrijskim tržištom, prepoznavanju novih poslovnih prilika i povezivanja s relevantnim subjetima direktno u Beču.

Ovogodišnje izdanje trebalo bi da se, u zavisnosti o epidemioloških mjera, održi od 22. maja do 24. juna. Ponuda agencije, kako su napomenuli, tradicionalno uključuje niz interaktivnih praktičnih radionica, individualnu edukaciju u vrijednosti od 2.000 eura ili upoznavanje s lokalnim startup okruženjem, uključujući povezivanje s relevantnim kontaktima. 

Paket uključuje i putne troškove i smještaj u centru grada za jednu osobu po startupu, plus vlastiti prostor u jednom od bečkih coworking centara. Prijave se mogu podnijeti do 24. februara 2023.

Bečka poslovna agencija će, kako su najavili, sredinom marta u saradnji s domaćim stručnjacima izabrati pobjedničke startupe, a rezultat će biti poznat 20. marta.

U prethodnoj godini Beč je između 228 prijava odabrao 19 startupa iz 15 država. Od 2014., kada je bečka agencija počela da nudi paket podrške, prijavilo se više od 1.600 startupa iz više od stotinu zemalja.

Za mnoge od njih Beč je postao, kako su istakli u Gradu Beču, baza iz koje su počeli graditi svoje poslovanje čak i na globalnom nivou. Austrijska prijestolnica se svrstava među, kako su ukazali, pet najvažnijih evropskih centara za informacione i komunikacijske tehnologije, sjedište je više od 200 međunarodnih kompanija i 1.500 istraživačkih instituta. 

U Beču radi 25.000 iseljenika iz 90 država (Foto: Wirtschaftsagentur Wien/Karin Hackl)

U Beču radi 25.000 iseljenika iz 90 država (Foto: Wirtschaftsagentur Wien/Karin Hackl)

Već duže vrijeme se nalazi na, kako su istakli, vrhu svjetskih rang lista ocjenjivanja kvaliteta života u gradovima. U Beču radi 25.000 iseljenika iz 90 država, a 200.000 studenata pohađa lokalne univerzitete. Prema podacima Poslovne agencije, visina zakupnine kancelarijskog prostora je samo jedna trećina iznosa u odnosu na npr. London, saopćili su iz Grada Beča.

Više informacija o Vienna Startup Packageu je dostupno na ovom linku.