Jack Ma ponovo je osvojio titulu najbogatije osobe u Kini, s bogatstvom od 39 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje objavljeno u kineskom časopisu Hurun.

Ma (53) je rekao da je bogatstvo njegove porodice poraslo za 35 posto tokom prošle godine, ponajviše zahvaljujući novom krugu finansiranja za online kompaniju Ant Finantial koju je osnovao, navodi se u izvještaju objavljenome u srijedu.

Ma, koji je imao skromne početke kao profesor engleskog jezika, postao je jedan od najutjecajnijih kineskih poslovnih ljudi osnivanjem Alibabe, najveće svjetske kompanije za internetsku trgovinu, čija se vrijednost procjenjuje na 390 milijardi dolara.
Smanjenje bogatstva

Ant Finantial ima tržišnu vrijednost od 100 milijardi dolara.

Prošlogodišnji No1 trgovac nekretninama Xu Jiayin došao je na drugo mjesto, nakon što je njegovo bogatstvo palo za 14 posto, na 36 milijardi dolara.

Pony Ma, osnivač tehnološkog diva Tencent, također je osiromašio za četiri posto, pa je njegovo bogatstvo 35 milijardi dolara, što je prvi put u više od deset godina da mu se bogatstvo smanjilo.

Od 1.893 osoba koje čine ovaj spisak, 1.012 je ove godine doživjelo smanjenje bogatstva ili su ostali na istom, zbog usporavanja kineske ekonomije i 20 posto pada dionica.